Tyskland står overfor en tidsinnstilt gjeldsbombe, men den nåværende regjeringen har ikke mage til å foreta seriøse budsjettkutt. Dette melder Remix News.

Den tyske finansministeren Christian Lindner fra Det fridemokratiske parti (FDP) advarer sin egen regjering om at statsfinansene raskt vokser ut av kontroll, og at regjeringen må endre kurs og gjennomføre innstramninger. Imidlertid forventes konflikten om utgifter bare å eskalere. Budsjettunderskudd skaper stor slitasje i den kompliserte koalisjonen av tre partier som styrer Tyskland.

Med forhandlingene i gang for 2025-budsjettet står mye på spill. Bildet har imidlertid vært komplisert etter at landets øverste domstol avgjorde at regjeringen ikke kunne flytte 60 milliarder euro i penger øremerket koronakrisen til andre områder av budsjettet. Retten uttaler at et slikt grep vil være grunnlovsstridig.

Tyske bønder inntok Berlin i protest mot regjeringen

Regjeringen er i krisemodus og har forsøkt å kutte budsjettet på en rekke områder, inkludert mot landets bønder. Disse kuttene har allerede utløst masseprotester.

Samtidig vokser støtten til Alternativ for Tyskland (Alternative für Deutschland, AfD), noe som skaper bekymring blant de etablerte partiene.

Tyske biskoper advarer mot Alternativ for Tyskland

Christian Lindners parti FDP har fått juling via meningsmålingene. Finansministeren sier at det økonomiske bildet Tyskland står overfor, er alvorlig, og at budsjettunderskuddet bare vil vokse i årene som kommer hvis det ikke iverksettes tiltak for å begrense utgiftene.

«I et ugunstig scenario fører de økende finansieringsunderskuddene til en økning i gjeld i forhold til økonomisk produksjon til rundt 345 prosent på lang sikt», heter det i bærekraftrapporten som ble utgitt av kontoret hans. «I et gunstig scenario vil raten stige til rundt 140 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2070».

Under EU-lovgivning har Tyskland begrenset sine gjeldsnivåer til 60 prosent av den økonomiske produksjonen, noe som krever dramatiske besparelser.

Tyskland har en aldrende befolkning, med en gjeldseksplosjon i horisonten, ettersom flere borgere går av med pensjon mens skatteinntektene krymper. Remix News påpeker at landets eksploderende innvandrerbefolkning også skaper flere utgifter til sosialhjelp, i tillegg til andre problemer. Det blir kort og godt stadig vanskeligere å finansiere velferdsstaten.

Tyskland: Utgifter til utenlandske mottakere av velferdsutbetalinger stiger kraftig

Lindners regjeringspartnere, De Grønne og sosialdemokratene (SPD), er motvillige til å kutte utgiftene ytterligere, da dette vil skade deres valgmuligheter. Faktisk presser den sosialdemokratiske sosial- og arbeidsministeren, Hubertus Heil, på for en ny pensjonspakke som vil legge ytterligere milliarder til landets gjeld.

SPD ber om fjerning av landets gjeldsbrems for å finansiere store investeringsprosjekter. FDP ønsker å kutte skattene og redusere reguleringene, noe som blir skarpt avvist av De Grønne og SPD.

De tyske budsjettdiskusjonene i 2024 kommer til å bli harde.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.