De tre regjeringspartiene i Tyskland greier ikke å bli enige om neste års statsbudsjett. Det kan ende med regjeringskrise og nyvalg.

Statsminister Olaf Scholz og Sosialdemokratene (SDP) har nå frist til 3. juli med å få koalisjonspartnerne i De grønne og Fridemokratene (FDP) med på et forlik.

Da tar den tyske nasjonalforsamlingen sommerferie, og dersom de tre regjeringspartiene ikke blir enige før den tid, kan regjeringskoalisjonen rakne.

Finansminister Christian Lindner fra FDP krever budsjettkutt på rundt 340 milliarder kroner, noe SDP og De grønne hittil har nektet å gå med på.

Fastlåst

At de tre partiene er uenige, er ikke noe nytt. Årets budsjettforhandlinger virker imidlertid mer fastlåste enn tidligere, og har også pågått lengre.

Kommentatorer spår at krangelen kan bli den siste spikeren i kista for Scholz-regjeringen, som kom til makten i 2021.

– Disse samtalene avgjør hvorvidt koalisjonen blir sittende, konstaterte Süddeutsche Zeitung på lederplass denne uka.

Lav vekst og høy ledighet

– Det har vist seg å være mye vanskeligere enn tidligere, sier Jacques-Pierre Gougeon. Han er tilknyttet den franske tankesmia Institut français des relations internationales og er ekspert på tysk politikk.

Gougeon viser til at Europas største økonomi sliter med høy inflasjon og arbeidsledighet og lav vekst.

Det tyske finansdepartementet nedjusterte nylig anslaget for neste års skatteinngang med 125 milliarder kroner.

Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterte også nylig sin prognose for tysk økonomi og spår i år 0,2 prosent vekst og 1,3 prosent vekst i 2025.

Gjeldstak

Tysk høyesterett slo alt i november fast at regjeringen hadde overskredet gjeldstaket, noe som gir lite spillerom når et nytt budsjett skal utformes.

De tre regjeringspartiene er også bekymret for synkende oppslutning. Alle tre gjorde det dårlig under EU-valget tidligere i måneden, der de konservative i CDU/CSU fikk størst oppslutning, etterfulgt av det ytterliggående høyrepartiet AfD.

SDP fikk bare 13,9 prosent oppslutning, noe som var det dårligste resultatet i et landsomfattende valg på 130 år for partiet.

Misfornøyde

I en fersk meningsmåling utført for kringkasteren ZDF svarte hele 71 prosent av de spurte at de er misfornøyd med regjeringen, en økning fra 66 prosent i mai.

51 prosent mener Scholz bør skrive ut nyvalg.

Støtten til arbeidsledige er et av stridstemaene i budsjettforhandlingene. Lindner vil kutte i utbetalingene og hevder dagens ordning er for raus, noe sosialdemokratene er sterkt imot.

Arbeidsledigheten i Tyskland er nå på 5,9 prosent, og støtten til ledige var et sentralt tema i SDPs valgkamp i 2021.

– Sosialdemokratene har rent politisk ikke råd til å gi etter i dette spørsmålet, sier Gougeon.

Forsvaret

De tre regjeringspartiene er også uenige i spørsmål knyttet til forsvars- og utenrikspolitikk.

Forsvarsminister Boris Pistorius fra SDP vil ta opp mer gjeld for å øke forsvarsbudsjettet. Det samme vil utenriksminister Annalena Baerbock fra De grønne, som ivrer etter økt militær støtte til Ukraina.

– Det vil være katastrofalt dersom vi om få år konstaterer at vi reddet gjeldstaket på bekostning av Ukraina og europeisk sikkerhet, sier hun.

Uansvarlig

Lindner og FDP er ikke enige og fastholder at det vil være uansvarlig å ta opp mer gjeld.

– Å holde fast ved gjeldstaket er et helt eksistensielt spørsmål for FDP, sier Gougeon.

Scholz, Lindner og økonomiminister Robert Habeck fra De grønne møtes søndag i et nytt forsøk på å komme fram til enighet om neste års budsjett.

Med resultatet fra EU-valget friskt i minne er nyvalg trolig det siste de ønsker, konstaterer Gougeon.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.