Tysklands finansminister Christian Lindner har advart sin egen regjering om at landet er i ferd med å miste kontrollen med statsfinansene. Han krever at regjeringen gjennomfører harde innstramningstiltak. 

Underskuddet vil bare øke

Ifølge Lindner står landet overfor en alvorlig økonomisk situasjon. Budsjettunderskuddet vil bare øke i årene som kommer hvis det ikke allerede iverksettes tiltak for å begrense utgiftene.

– I et ugunstig scenario vil gjelden på lang sikt stige til rundt 345 prosent av brutto nasjonalprodukt. I et gunstig scenario vil gjeldsgraden innen 2070 stige til rundt 140 prosent av BNP, står det i en bærekraftsrapport fra hans ministerium.

Gjeldsbrems

I henhold til EU-lovgivningen skal Tyskland begrense gjeldsnivået til 60 prosent av BNP, noe som krever dramatiske innsparinger. Tysklands befolkning er raskt aldrende, andelen pensjonister er økende, skatteinntektene krymper og de sosiale utgiftene forbundet med landets eksplosivt økende innvandrerbefolkning, vokser kraftig.

Energi­omstillingens skygge­side: Daglige nekrologer over tysk økonomi

Lindner representerer Freie Demokratische Partei (FDP). Samarbeidspartnere, De grønne og Sosialdemokratene (SPD), er motvillig til å kutte i utgiftene for ikke å skade oppslutningen foran neste forbundsstatsvalg i 2025.

– Kan ikke kjøpe vekst med gjeld

SPD krever å fjerne landets gjeldstak mens FDP gikk til valg på å beholde taket. Det kan kun fjernes om koalisjonen stemmer for det – og FDP står fast på at det vil de ikke.

– Det må være klart: Du kan ikke kjøpe vekst med ny gjeld, sier FDPs parlamentariske gruppeleder Christian Dürr til den sveitsiske avisen Neue Zürcher Zeitung

Distanserer seg

FDP har fått hard medfart på meningsmålingene efterat de gikk inn i regjeringssamarbeid med SPD og De grønne. For å redde partiet fra en valgkatastrofe kan det se ut til at de nu forsøker å distansere seg fra koalisjonspartnerne. 

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.