Fra venstre: De grønnes ledere Annalena Baerbock og Robert Habeck, SPDs statsministerkandidat Olaf Scholz samt FDP-leder Christian Lindner på vei til felles pressekonferanse i Berlin den 24. november 2021. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Trepartikoalisjonen som er blitt enig om å danne ny regjering i Tyskland, la onsdag frem sin regjeringsplattform, der overgangen til en «sosial-økologisk markedsøkonomi» som skal beskytte klimaet, står sentralt.

Det sosialdemkratiske partiet (SPD), De grønne og Det fridemokratiske partiet (FDP) har formulert sitt felles program i et dokument på 177 sider. Der fremgår det at det å nå klimamålene i Paris-avtalen, har høyeste prioritet.

«Klimabeskyttelse sikrer frihet, rettferdighet og bærekraftig velstand», heter det i dokumentet, som presiserer at Tyskland innen 2030 skal slutte helt med kullkraft, som i øyeblikket dekker om lag en fjerdedel av landets elektrisitetsbehov, og sette ny fart i die Energiewende.

«Klimanøytralitet» innen 2045 er et felles mål for alle de tre partiene i koalisjonen, og i henhold til planene skal to prosent av Tysklands areal settes av til vindkraft.

Den påtroppende regjeringen forventes å bli utnevnt formelt med et vedtak i Forbundsdagen innen den 9. desember.

Jobben som statsminister går til nåværede finansminister og visestatsminister Olaf Scholz fra SPD, som er det største av de tre partiene. De grønne får utenriksministeren og FDP finansministeren. Ifølge Die Welt får De grønne også økonomi- og klimaministeren.

Av programposter som ikke vedrører klima, er partiene enige om å øke minstelønnen til 12 euro pr. time, bygge flere sosialboliger, legalisere cannabis, innvilge tysk statsborgerskap etter fem års opphold, og senke stemmerettsalderen til 16 år.

Dette siste ville imidlertid kreve to tredjedels flertall i Forbundsdagen, men etter valget for to måneder siden har «trafikklyskoalisjonen» til sammen 416 av 735 representanter, i alt 56,6 prosent.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.