Den tyske finansminister Christian Lindner. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Tysklands finansminister Christian Lindner avviser nokså kategorisk planer om å erstatte kull som energikilde innen 2030.

Tyskland er i stor grad avhengig av kull som energikilde, spesielt etter at man faset ut sine kjernekraftverk.

Landets energipolitikk har i stor grad vært en boltreplass for såkalte grønne politikere, og Tyskland er kjent for sine ikke særlig vellykkede forsøk på å erstatte fossile energikilder med vindkraft. Se også sak under.

Som følge av krigen i Ukraina har også forsyningene av gass blitt mer ustabile og usikre.

Men de grønne politikerne, og spesielt partiet Die Grünen (De Grønne) har likevel presset på for å få faset ut kullkraften i landet.

Nå bringer finansminister Christian Lindner (FDP) et snev av realisme inn i energipolitikken, og sier stopp til visjonene om kullutfasingen innen 2030.

Han ber rett og slett dem som ivrer for slik såkalt grønn omstilling om å slutte å drømme:

NTB-DPA melder om saken.

I en koalisjonsavtale ble regjeringspartiene Sosialdemokratene, De Grønne og Lindners FDP enige om å «forhåpentligvis» framskynde utfasingen av kull fra 2038 til 2030.

Dette håpet mener altså Lindner det nå er på tide å legge i en skuff.

Lindner ønsker at Tyskland i større grad skal basere seg på naturgass.

Men så tar det slutt på realismen også for ham. Lindner mener nemlig at det må legges til rette for en raskere utbygging av fornybar energi, hvilket i praksis vil si vindkraft.

Mange vil stusse over at han i det hele tatt nevner slik fornybar energi i en sammenheng som handler om mer virkelighet og mindre drømmer.

Til tross for storstilt satsning på vindkraft gjennom mange år, og ikke minst massivt fokus i politikken og i investormarkedet, dekket vindkraften i 2021 kun fem prosent av Tysklands totale energibehov.

Vindkraftsatsningen vil av mange beskrives med uttrykk som “mye ståhei for ingenting”, eller “berget som fødte en mus”.

Les også: 

Tyskland: Vindkraft­utbyggingen stanser opp, investorene nøler

 

Bestill boken i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.