Tyskland ønsker å fase ut oljeimporten fra Russland, og vil avslutte den helt innen utgangen av året, sier utenriksminister Annalena Baerbock i følge NTB.

– Jeg sier her et klart og utvetydig ja, Tyskland skal også fase ut russisk energiimport fullstendig, sa Baerbock onsdag etter et møte med sine baltiske kolleger ifølge Reuters.

EU har blitt stadig mer avhengig av Russland for å dekke sitt energibehov, ikke minst gjennom Merkels katastrofale «Energiewende», basert på myten om at sol- og vindkraft kan dekke EUs energibehov i fremtiden. Dette har gjort avhengigheten av russisk energi enda større. Likevel er Baerbock optimistisk:

– Tyskland vil halvere oljeimporten til sommeren og være på null innen utgangen av året, og så vil utfasingen av gass følge i tråd med et felles europeisk veikart. Vår felles utfasing, EUs fullstendige utfasing, er vår felles styrke

EU vedtok nylig et forbud mot import av russisk kull, men dette trer i kraft først i august. Nå jobbes det altså intenst med et utkast til sanksjoner mot russisk olje, men medlemslandene er uenige, for hva skal egentlig erstatte de enorme energimengdene fra Russland, fra hvor, og hvordan? Fortsatt peker grønne politikere på mer sol- og vindkraft, men resultatene så langt begynner å bli vanskelig å skjule, og lysten på mer «grønt skifte» har avtatt i befolkingen.

Bak dette tiltaket ligger ikke bare et behov for å straffe Russland, men heller en panikk for at Putin skal bruke energimakten han har skaffet seg over Tyskland. Virkeligheten er hard mot drømmepolitikk, og dermed kan Putin i lang tid fremover regne med og innkassere milliarder av Euro daglig i «krigsstøtte» fra Europa.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.