Den ungarske nasjonalforsamlingen godkjente de såkalte «Stopp Soros»-lovene mandag. Statsminister Viktor Orban på talerstolen i parlamentet 10. mai. Foto Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Ungarns nasjonalforsamling har godkjent en kontroversiell lovpakke som blant annet kriminaliserer organisasjoner som hjelper migranter.

Loven, som statsminister Victor Orban og hans regjering står bak, innebærer blant annet at man kan få fengselsstraff på opp til ett år dersom man hjelper asylsøkere som ikke er i umiddelbar fare eller som har ankommet Ungarn ulovlig.

Forslaget er en del av en større pakke regjeringen kaller «Stopp Soros»-lovene. Orban har pekt ut den ungarskfødte jøden George Soros som en hovedfiende og driver en omfattende svertekampanje mot ham med plakater og krass kritikk.

Den ungarske regjeringen hevder blant annet at Soros har organisert og står bak migrasjonen til Europa. Orbans parti stempler ofte politiske motstandere som «Soros’ kandidater».

Milliardæren Soros har lenge drevet stiftelser som jobber med å fremme demokrati, menneskerettigheter og pressefrihet i ulike deler av verden.

Soros selv avviser Orbans påstander, som han kaller «forvrengning og ren løgn».

– Regjeringen valgte George Soros for dette formålet, lanserte en massiv anti-Soros mediekampanje som kostet titalls millioner euro av skattebetalerens penger, pisket opp antimuslimske holdninger, og brukte antisemittiske formuleringer som minner om 1930-tallet, har Soros uttalt på sin nettside.

 

 

Støtt oss

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.