Ungarns statsminister Viktor Orbán og hans israelske kollega Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Budapest den 18. juli 2017. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

 

Ungarns statsminister Viktor Orbán erkjenner at landet har en vanskelig historie når det gjelder behandlingen av jødene under annen verdenskrig.

Tirsdag tok Orban imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu på et fire dagers offisielt besøk, det første som en israelsk statsminister avlegger Ungarn siden 1989, da landet fortsatt hadde et kommuniststyre.

På en pressekonferanse samme dag omtalte Orban landets samarbeid med nazistene under annen verdenskrig og den manglende beskyttelsen av landets jødiske minoritet, som en synd og et feilgrep.

Om lag 550.000 ungarske jøder ble drept under holocaust.

– En synd
– Under annen verdenskrig oppfylte Ungarn ikke sine moralske og politiske forpliktelser. Dette er en synd fordi vi på den tiden valgte å samarbeide med nazistene i stedet for å beskytte det jødiske samfunnet, sa Orban.

Han forsikret samtidig om at dette aldri vil kunne skje igjen ettersom Ungarn vil beskytte alle landets borgere.

Den ungarske regjeringen har den siste tiden ført en kampanje mot den ungarsk-amerikanske milliardæren og filantropen George Soros, som har jødisk opphav.

Jødiske organisasjoner har kritisert kampanjen for å være preget av antisemittiske overtoner, noe Orbans regjering har avvist.

Mot muslimsk innvandring
Orban gjentok tirsdag sin motstand mot muslimsk masseinnvandring, noe han mener vil kunne føre til irreversible endringer i europeisk kultur og befolkningssammensetning.

– Jeg gjorde det klart at Ungarn er sterkt uenig med EU ettersom Ungarn ikke ønsker en blandet befolkning, sa han.

Netanyahu benyttet på sin side anledningen til å takke Ungarn for den stadige støtten til Israel.

Onsdag skal Orban og Netanyahu møte ledere fra Polen, Tsjekkia og Slovakia, samt besøke representanter for Ungarns jødiske samfunn.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂