Ungarns statsminister Viktor Orbán taler under et besøk sammen sin tjekkiske kollega Andrej Babis hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem den 11. mars 2021. Foto: Abir Sultan / Pool via AP / NTB.

Når EU dominert av Tyskland og Frankrike behandler Israel og Hamas som om de var moralsk ekvivalente, skyldes det hensynet til de mange millioner muslimske innbyggerne i Vest-Europa, mener Ungarns statsminister Viktor Orbán.

I en uttalelse fredag hevdet den ungarske statsministeren at hensynet til muslimene veier tyngre for den fransk-tyske aksen enn menneskene i Sentral-Europa, hvor det er få muslimer, skriver Jerusalem Post.

Bakteppet for Orbáns kraftsalve er Ungarns blokkering tirsdag av en offisiell uttalelse om konflikten mellom Israel og Hamas fra EUs utenriksråd, som ville ha krevd enstemmighet blant medlemslandene.

Uttalelsen, som ble lagt frem av EUs utenrikssjef Josep Borrell, ville ha likebehandlet en stat med en terrororganisasjon på EUs sanksjonsliste, fastslår den ungarske statsministeren.

The statement would have said that the “priority is the immediate cessation of all violence and the implementation of a ceasefire” and that the “high number of civilian casualties…high number of children and women – this is unacceptable.”

In addition, Borrell said: “We condemn the rocket attacks by Hamas and other terrorist groups on Israeli territory. We fully support Israel’s right to [self] defense, but we have also considered and stated it has to be done in a proportionate matter, respecting international humanitarian law.”

Orbán mener håndteringen av konflikten vitner om gjennomgripende sosiale forandringer i Vest-Europa, som etter hans oppfatning har gått inn i en post-kristen og post-nasjonal tid:

“We can also see that most western European countries have entered an era of a post-national and post-Christian concept of life,” the Hungarian leader argued.

Ungarn lever derimot i en jødisk-kristen kultur, sier han:

“But it cannot be ignored that we still live our lives according to Judeo-Christian values, a Judeo-Christian culture and concept of life.”

Den ungarske statsministeren kommenterer også en uttalelse fra den tyske CDU-leder og statsministerkandidat Armin Laschet, som har kalt Ungarns opptreden i EU for et hovedproblem i europeisk utenrikspolitikk, og tatt til orde for at utenriksrådet bør kunne basere seg på flertallsvedtak snarere enn enstemmighet.

Ungarn har simpelthen benyttet en mulighet som dagens regler gir, sier Orbán, som sender en anklage fra Laschet om at Ungarn opptrer ueuropeisk, i retur:

“According to the treaties of the Union, full agreement is needed on important issues such as foreign policy. Hungary, therefore, acted in accordance with the basic treaty when it vetoed. To accuse Hungary of being non-European because it exercised its right set forth in the treaty, is in fact deeply non-European,” the Hungarian prime minister argued.

Det er sentraleuropeernes rett å stå opp for sine synspunkter og interesser, konkluderer Orbán.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.