Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.


 

Under en tale til etniske ungarere i Romania lørdag tok Ungarns statsminister Viktor Orbán til orde for et kristent demokrati som er imot innvandring og multikulturalismen, og som står for den kristne familiemodellen, melder Deutsche Welle.

Den ungarske statsministeren brukte i den forbindelse svært harde ord om Vest-Europa:

Hungarian Prime Minister Viktor Orban decried the «undemocratic» governments of Western Europe on Saturday, as he laid out his vision for the continent ahead of European elections next year. He also called on right-wing parties across the European Union to band together.

«There is liberalism in the West, there is no democracy,» said Orban in a speech to ethnic Hungarians in Baile Tusnad, Romania.

Europas ledere er inkompetente og ute av stand til å forsvare verdensdelen mot innvandringen, sa Orbán.

EU-valgene i 2019 kan etter den ungarske statsministerens oppfatning bli et skritt i retning av et illiberalt kristent demokrati som ville bety slutten på den multikulturelle epoken, melder Reuters.

He said the Western political “elite” of the EU had failed to protect the bloc from Muslim immigration and it was time for them to go. “The European elite is visibly nervous,” Orban told hundreds of cheering supporters.

“Their big goal to transform Europe, to ship it into a post-Christian era, and into an era when nations disappear – this process could be undermined in the European elections. And it is our elementary interest to stop this transformation.”

For Orbán handler dette også om konservatismens seier over sekstiåtterne:

“We are facing a big moment: we are saying goodbye not simply to liberal democracy … but to the 1968 elite,” he said, alluding to an international wave of leftist, liberal protest that upended the ruling conservative order in many countries.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok ̧«Svindlere, svermere og sjarlataner – den nye venstresidens tenkere» fra Document Forlag her!