Det skjer fascinerende ting i Ungarn, hvor statsminister Viktor Orban fortsatt får kritikk fra andre EU-land for sitt forsøk på å opprettholde det vi pleide å kalle «grenser».

douglas-murray-københavn
Douglas Murray

Dette har nå brakt Orban i direkte konfrontasjon med den rikeste utvandreren fra Ungarn – finansmannen George Soros, som er god for milliarder. Orban identifiserer Soros som en av flere «aktivister» hvis organisasjoner er blant dem som kan klandres for at de oppmuntrer migranter til å dra til Europa, samt for å drive lobbyvirksomhet med sikte på å få europeerne til å tenke på suverenitet og grenser som levninger fra fortiden.

Soros har nå svart på aller mest opplysende vis, idet han bekrefter at de mange gruppene han finansierer ganske riktig arbeider for de målene som statsminister Orban skisserte. I en e-post til Bloomberg skriver Soros at stiftelsen hans prøver å «opprettholde europeiske verdier», mens Orban forsøker å «underminere disse verdiene». For å oppklare skriver Soros dette om Orban:

I planene hans er vern av nasjonale grenser målet og flyktninger hinderet. I våre planer er vern av flyktninger målet og nasjonale grenser hinderet.

Om vi ser bort fra Soros’ portrett av de hundretusener av mennesker som kommer til Europa, som «flyktninger» snarere enn «økonomiske migranter», hvilket i de fleste tilfellene er riktigere, kan kanskje Ungarns statsminister i neste runde påpeke overfor Soros at de «europeiske verdiene» han ser ut til å være så opptatt av, vil blåse bort som sand uten nasjonale grenser.

 

Opprinnelig i The Spectator.