Nytt

Lega-leder Matteo Salvini og Fratelli d’Italias (FdI) leder Giorgia Meloni under en felles politisk markering for høyresiden under slagordet «Orgoglio italiano» (italiensk stolthet) i Roma den 19. oktober 2019. Foto: Luigi Mistrulli / Fotogramma / Scanpix.

En fersk meningsmåling fra Ipsos viser at Lega fremdeles er partiet med klart flest tilhengere i Italia. Partiet ledet av Matteo Salvini får oppslutning fra 34,3 prosent av de spurte i målingen, en fremgang på 3,5 prosentpoeng siden september, opplyser Corriere della Sera.

Femstjernersbevegelsen (5S) er nest størst med 17,9 prosent (-2,9), mens Det demokratiske partiet (PD) får 17,2 prosent (-2,3). De to regjeringspartiene er altså til sammen omtrent jevnstore med Lega.

Fratelli d’Italia, som står Lega nær politisk‚ får oppslutning blant 9,8 prosent av de spurte (+0,9). Partilederne Matteo Salvini og Giorgia Meloni scorer også høyt personlig, idet henholdsvis 40 og 36 prosent synes de gjør en god jobb – himmelhøyt over de andre partilederne, og kun forbigått av den partiløse statsminister Giuseppe Conte.

Det har vært knyttet en viss spenning til hvorvidt Lega ville holde koken på meningsmålingene etter regjeringsskiftet, og partiet har en tid opplevd en nedadgående trend. Denne ser nå imidlertid ut til å være brutt, og Corriere della Sera peker på det de kaller «Umbria-effekten» etter Legas nylige brakvalg i den tradisjonelt venstredominerte regionen.

Etter valgnederlaget for regjeringspartiene ved regionvalget i Umbria har 5S-leder Luigi Di Maio sagt at det ikke kommer på tale å alliere seg med koalisjonspartner PD ved fremtidige regionvalg. Fem stjerner må igjen kjøre sitt eget løp, sa Di Maio mandag i et intervju med Corriere della Sera. Dette får ingen konsekvenser for regjeringskoalisjonen med PD, la han til. Den strategiske vinglingen risikerer ikke desto mindre å skape spenninger både internt og de to partiene i mellom.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her