Matteo Salvini. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

 

En måned etter innsettelsen av Italias nye regjering gjør regjeringspartner Lega Nord et voldsomt byks på en meningsmåling som lørdag er offentliggjort i Corriere della Sera.

Partiet ledet av innenriksminister Matteo Salvini får nemlig tilslutning fra hele 31,2 prosent av de spurte, og det er himmelhøyt over valgresultatet fra den 4. mars – 17,4 prosent i valget til Deputertkammeret og 17,6 prosent i Senatet.

Milano-avisen bemerker at en slik suksess for et nyutnevnt regjeringsparti, altså nesten en fordobling av oppslutningen, er uten historisk sidestykke. Det normale er snarere hurtig regjeringsslitasje.

Det er liten tvil om at det er den høye profilen Salvini har holdt særlig i migrasjonsspørsmålet etter at regjeringen ble tatt i ed, som nå har gjort Lega til Italias største parti. Det er lett å tenke seg at andre partier Europa rundt legger merke til dette.

Femstjerners­bevegelsen, som regjerer sammen med Lega, får 29,8 prosents oppslutning i den samme meningsmålingen, hvilket er en liten nedgang sammenlignet med valgresultatet – 32,7 prosent i Deputertkammeret og 32,2 prosent i Senatet.

Fem stjerner, som sammenlignet med Lega er en langt mer venstrepopulistisk bevegelse, har med andre ord ikke mistet veldig mange velgere som følge av koalisjonen med innvandringspolitikkens hardlinere. Samlet har de to populistpartiene en oppslutning på 61 prosent. Det er litt over dobbelt så høyt som ved valget i 2013, og er således i historisk perspektiv en stor politisk omveltning.

Det demokratiske partiet (PD) er tredje størst med 18,9 prosent, hvilket er omtrent identisk med valgresultatet for snart fire måneder siden. Italias tradisjonelle venstreside har med det kanskje nådd bunnen.

Forza Italia (FI) går derimot ned til 8,3 prosent, en kraftig nedgang i forhold til drøyt 14 prosent ved valget. Det er således liten tvil om at FI, med sin aldrende leder Silvio Berlusconi, nå er definitivt detronisert som det største partiet på høyresiden. Også Fratelli d’Italia ledet av Giorgia Meloni har lekkasje til Lega, og går ned fra 4,3 prosent til 2,3 prosent.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.