Italias statsminister Giorgia Meloni under en pressekonferanse i Roma den 29. desember 2022. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB.

De første månedene har ikke vært enkle for Italias nye regjering. Handlingsrommet var lite ved utarbeidelsen av det første statsbudsjettet, Brussel satte en stopper for forsvaret av kontantene, og det første forsøket på en hard linje mot migrantskipene mislyktes i å stanse ilandstigningene og resulterte i en diplomatisk krise med Frankrike. Derimot fikk regjeringen opphevet bøtene for brudd på den tidligere plikten til koronavaksinering for alle over 50 år.

En menings­måling fra Ipsos som ved års­skiftet er blitt offentliggjort av Corriere della Sera, viser likevel stor oppslutning både om regjeringen, stats­minister Giorgia Meloni og hennes parti Fratelli d’Italia (FdI).

I henhold til målingen er det 54 prosent av de spurte som mener at regjeringen gjør en god jobb, mens den tilsvarende andelen er 58 prosent for statsminister Meloni. Ingen av de andre partilederne er i nærheten av en tilsvarende oppslutning – Giuseppe Conte er nærmest med 32 prosent.

Samtidig har oppslutningen om FdI vokst til 31,7 prosent, klart høyere enn valgresultatet på 26 prosent i september. Femstjernersbevegelsen (M5S) er nest størst med 17,6 prosent, mens Det demokratiske partiet (PD), som er det førende på venstresiden, er tredje størst med 16,3 prosent.

FdIs oppslutning blant arbeidere er på hele 39 prosent, mens den er så lav som 9 prosent for PD, som i økende grad kritiseres for å være et parti for de rike. FdI er derimot størst blant fattige, studenter, hjemmeværende, pensjonister og de yngste, men også blant selvstendig næringsdrivende, praktiserende katolikker og personer med universitetsgrad – en sjeldent bredspektret oppslutning, ifølge Corriere della Sera.

Veksten for FdI går delvis på bekostning av regjeringspartnerne Lega og Forza Italia (FI), en tendens som har gjort seg gjeldende en stund. Mange forventer at det før eller senere vil skape store gnisninger i koalisjonen, men alvorlige problemer har så langt uteblitt.

I et intervju med Mario Draghi i Corriere della Sera like før jul sier den nylig avgåtte statsministeren at Giorgia Meloni har vist seg å være en dyktig leder. I sin nyttårstale fremhevet også Italias president Sergio Mattarella at det har hatt stor sosial og kulturell betydning at landet har fått sin første kvinnelige statsminister.

Omfavnelsen fra to politikere som begge er globalister, reiser spørsmål om hvorvidt Meloni er blitt rundere i kantene politisk, eller om hun erkjenner at hun må spille kortene sine med omhu med sikte på det lange løp.

Det politiske landskapet i Italia har de siste tiårene sett mange partier og ledere vokse til himmels for siden å dale raskt ned igjen, det være seg Forza Italia med Silvio Berlusconi, Det demokratiske partiet med Matteo Renzi, Fem stjerner med Beppe Grillo eller Lega med Matteo Salvini.

Grafikk: Poll of Polls / Politico.

Og nå er det altså Fratelli d’Italia med Giorgia Meloni som har gått til topps. Spørsmålet er om hun i lengden klarer å innfri forventningene hos italienske velgere som har vært såpass villige til å vende sine gamle partier ryggen og stadig prøve noe nytt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.