Tendensen er den samme i flere land. Venstresiden appellerer ikke lenger til de samfunnslag den sprang ut av.

Giorgia Melonis Fratelli d’Italia ble det mest populære partiet blant arbeiderne og innenfor middelklassen i årets valg. De rikeste og de med høyest utdannelse var mer tilbøyelig til å stemme på venstrefløyen.

Fratelli d’Italia (FdI) ble det største partiet i forrige helgs valg med 26 prosent av stemmene. Partiet fikk nesten seks millioner flere stemmer enn i 2018. Ifølge Ipsos’ oversikt over stemmegivningen sikret partiet seg drøyt 30 prosent av stemmene fra lavere middelklasse, men ellers klarte det seg jevnt godt i alle inntektsgrupper.

Innen øvre middelklasse og blant universitetsutdannede var det venstreorienterte Partito Democratico mest populært etterfulgt av Melonis Fratelli d’Italia, melder den italienske avisen Corriere Della Sera. FdI er også Italias desidert største arbeiderparti med 34,6 prosents oppslutning fra arbeidere.

Nando Pagnoncelli, leder av Ipsos, kommenterte stemmefordelingen ved å påpeke at det tradisjonelle venstreorienterte partiet i Italia, Partito Democratico, er havnet på fjerdeplass bak Fratelli d’Italia, Movimento 5 Stelle (Femstjernersbevegelsen) og Matteo Salvinis Liga: 

– Dette valget har i enda større grad enn tidligere vist hvordan de enkelte partienes tradisjonelle referansegrupper er forduftet.

Fratelli d’Italia fikk flest stemmer fra dem med middels og lav inntekt, men interessant nok stemte 23,4 prosent av de rikeste på FdI. Meloni ligger foran i alle segmenter, kommenterte Pagnoncelli:

– Inntil for noen få uker siden tilhørte dette segmentet Partito Democratico. Meloni ligger foran i alle sosiale segmenter, også blant gründere og ledere. På den sosiokulturelle fronten er det enda en overraskelse: FdI er mest stemt på av kontoransatte og lærere – en gruppe som alltid har vært venstresidens høyborg (andelen falt til 21 prosent).

Meloni ligger an til å bli Italias første kvinnelige statsminister, men antallet kvinner som stemte på henne (24,2 prosent) var noe lavere enn antallet menn (27,8).

Også «den røde mur», regionene Toscana og Emilia-Romagna, har sentrum-høyre-koalisjonen slått hull på. Der vant de totalt 29 enkeltmannskretser og tre av fem enkeltmannskretser til senatet. Dette har vært hjertet i venstresidens Italia i flere tiår.

 

 


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.