Det italienske deputert­kammerets 26 år gamle visepresident Luigi De Maio, Beppe Grillo og Romas borgermester Virginia Raggi, alle tilhørende Femstjerners­bevegelsen. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix.

 

En meningsmåling som Ipsos har gjort for Corriere della Sera, viser at Femstjerners­bevegelsen (M5S) til Beppe Grillo i mars har en oppslutning på 32,3 % av de spurte. Det er 1,4 prosent­poeng mer enn i februar, og ny rekord for bevegelsen.

Med det har M5S rykket litt fra Det demokratiske partiet (PD), som nå har en oppslutning på 26,8 % – en nedgang på 3,3 prosent­poeng, som langt på vei kan forklares med avskallingen av front­figurer som er motstandere av tidligere stats­minister Matteo Renzi.

Fremgangen for Beppe Grillo og kompani må tas som et tegn på at myndighetenes etterforskning av hans partifelle og Romas borgermester Vittoria Raggi for misligheter i embedet, ikke har svekket bevegelsen nevneverdig. Partiet befester snarere sin posisjon enda klarere som Italias største.

PD på sin side opplever regjerings­slitasje, og partiets problemer kan også ses i sammenheng med den generelle tilbake­gangen for de tradisjonelle stats­bærende partiene på venstre­siden Europa rundt. I Nederland er PvdA nylig blitt massakrert av velgerne, i Storbritannia er Labour i en forferdelig forfatning under Corbyn, i Frankrike er den tradisjonelle venstresiden tilsyne­latende sjanseløs ved det forestående president­valget, og jammen sliter ikke det norske Arbeider­partiet også på menings­målingene for tiden. Mon tro hvor lenge Martin Schulz holder trykket oppe?

M5S drar i det hele tatt fordel av at de andre faller litt for eget grep. Situasjonen er mistrøstig også på den italienske høyresiden, hvor Lega Nord (12,8 %) ikke ser ut til å ha stort annet enn innvandrings­politikk på hjertet, og Forza Italia (12,7 %) aldri har funnet noen etterfølger til Silvio Berlusconi, som rundet 80 år i fjor. En mulig leder­skikkelse som Giorgia Meloni befinner seg i et lite parti som Fratelli d’Italia (4,6 %).

Gitt at det politiske sentrum heller ikke lyser av vitalitet, blir M5S liksom stående igjen alene. Troverdig­heten til partiet ser ut til å øke, og det er bare en fordel med nye fjes som ikke har vært en del av den politiske klassen, så M5S kan se med optimisme frem til valget på nytt parlament i Italia, som etter loven nå holdes innen utgangen av februar 2018.

Det er fortsatt et godt stykke igjen til den magiske grensen på 40 %, som etter den nye valgloven skal gi rent flertall i parlamentet. Men sjansene for at Grillos lykkes med å nå dette målet, skal ikke helt avskrives. Om det ikke blir slutt på Europa slik vi kjenner det i Frankrike den 7. mai, kan italienerne bli de første til å gi anti-establishment makten i Europa noen måneder senere.

 

Corriere della Sera

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂