Nytt

Massearrestasjonene i forbindelse med avsløringen av at Europas største asylmottak gjennom ti år var i hendene på den calabriske mafiaen kalt ‘ndrangheta, har skapt påfallende lite politisk etterspill i Italia.

Mens utenriksminister Angelino Alfano, som politisk står til høyre, har avdramatisert det faktum at han er blitt fotografert sammen med lederen for organisasjonen som driver det aktuelle mottaket i Isola Capo Rizzuto utenfor Crotone, har venstresiden unnlatt å benytte anledningen til å la ham unngjelde for det – noe som ville ha vært en helt normalt del av den nokså uforsonlige politiske kulturen i Italia.

De gamle partiene både til høyre og venstre ser altså ut til å mene at dette ikke er så mye å bråke om. Flere av dem er i koalisjonsregjering, tross alt. Men hvor dypt stikker egentlig deres felles interesser?

De to viktigste antisystem­partiene, Femstjerners­bevegelsen (M5S) og Liga Nord, stiller seg derimot uhyre kritiske til det hele, men deres kritikk kommer i svært liten grad frem i de tradisjonelle mediene. Det nesten totale fraværet av politisk debatt henger altså nøye sammen med at de fleste mediene er systemtro, og helt enkelt utøver taushetens makt. Det er betegnende at det ikke er andre enn Huffington Post som ser ut til å la de to partienes talsmenn komme ordentlig til orde. Nyhetsbyrået ANSA har riktignok laget en notis om reaksjoner fra M5S, men denne er knapt gjengitt noen steder.

Det som har foregått, har ikke noe å gjøre med solidaritet med flyktninger, sier talspersoner både for M5S og Liga Nord, som roser politi og påtale­myndighet for stor innsats: Det handler snarere om forretninger og om kjøp av stemmer. Den korrupte migrant-businessen må avvikles snarest, skriver Beppe Grillo på bloggen sin, som er Femstjerners­bevegelsens viktigste politiske instrument. «Asyl­mottakene er høner som verper gullegg», mener Grillo.

Liga Nords partileder Matteo Salvini beskylder på sin side regjeringen og EU for å være medskyldige i det «calabriske svineriet».

Det handler om – fortsetter M5S – «en skitten affære som fullt ut beviser det vi har sagt i årevis: Det dreier seg ikke om solidaritet med migranter. Disse er bare en uuttømmelig kilde til penger man kan slå kloa i. Som vi har sagt flere ganger om asyl­mottaket i Mineo, her har også politikken sine interesser og reservoarer av velgere.»

Vi kan ikke sitte stille og se på at mafiosi og tvilsomme personer beriker seg på befolkningens bekostning under dekke av gjestfrihet, lyder bevegelsens konklusjon.

Vi står midt oppe i en befolknings­utskiftning, tilføyer Liga Nord-leder Salvini. Respekterte demografer benytter nå samme betegnelse, som er helt på sin plass.

Etablerte medier gjør imidlertid hva de kan for å trekke denne informasjonen i tvil. Selv den uvanlig godt informerte og normalt uredde journalisten Giuseppe Cruciani på italiensk Radio 24, som leder det halvt satiriske talkshowet «La Zanzara», avviste under sendingen i går kveld uttrykket som både usant og uhørt – etter alt å dømme mot eget bedre vitende. Selv den hardt­slående Cruciani, som ofte tråkker på mektige tær, kan ikke irritere eierne for mye: Kanalen hans drives av konsernet som utgir næringslivsavisen Il Sole 24 Ore, og tilhører Confindustria – som omtrent tilsvarer NHO i Norge.

Med såpass uvennlig innstilte medier er det i grunnen et lite mirakel at Femstjerners­bevegelsen kniver med Det demokratiske partiet (PD) om å være Italias største, begge med en oppslutning på litt under 30 prosent. Uten dette handikapet kunne M5S trolig ha tatt makten.

Et slikt scenario er like truende for EUs fremtid som en valgseier til Le Pen ville ha vært. Men Grillos bevegelse ligger bedre an til å oppnå makt enn Front National. For the powers that be er Italia således strategisk viktig. Hvis ikke populismen kan holdes under kontroll her, ryker alt.

Det er en skjør stabilitet som forsøkes opprettholdt. De regjerende globalistene lever under vulkanen, og ingen vet når den våkner til liv for alvor.

 

Huffington Post ItaliaANSA