Den første valgdagsmålingen etter at de italienske valglokalene stengte nå klokken 23, viser at ja-siden ligger an til å få 42–46 %, mot 54–58 % for nei-siden.

Avviket er stort nok til at man med nokså stor sikkerhet kan si at nei-siden har vunnet.

Valgdeltagelsen ser ut til å bli høyere enn ventet. Allerede klokken 19 hadde ca. 57 % av de stemmeberettigede avlagt sine stemmer.

En viss uro kan forventes i finansmarkedene som følge av resultatet, men ikke mer enn det Den europeiske sentralbanken har brannslukningsapparater til.

Resultatet er et klart politisk nederlag for statsminister Matteo Renzi, som hadde lagt ned mye prestisje i denne kampen.

Det er langt mindre sikkert om det egentlig er noen seier for Beppe Grillo. For selv om mange utenlandske kommentatorer har gjort dette valget til et slags termometer for Grillos popularitet, er det lite som tyder på at mange italienere har oppfattet det på denne måten. Et nei til grunnlovsreformene er ikke nødvendigvis et ja til Femstjernersbevegelsen (M5S).

I det korte løp gjør ikke dette resultatet veien til regjeringskontorene lettere for M5S, all den tid valglovreformene som ville ha gitt bonusmandater til det største partiet, ikke er gått igjennom. En høyre/venstrekoalisjon kan derfor forbli sterk nok til å beholde regjeringsmakten selv om M5S skulle bli det største partiet ved neste valg, hva enten det holdes i 2017 eller 2018 – i øyeblikket ligger de som nummer to, litt etter Partito Democratico (PD).

I det lange løp kan det likevel være en seier for M5S, i den grad de kan kapitalisere på at det er et tap for det politiske establishment. Men lerretet er langt å bleke, og vi får ingen klare svar på det spørsmålet med det første. Et godt resultat ved neste valg kan uansett være et steg på en lengre vei til makten, og er en fin politisk gevinst å inkassere for å konsolidere stillingen.

Liga Nords leder Matteo Salvini sier i en kommentar til til RAI at han forventer statsministerens umiddelbare avskjed. Renzi forventes å kommentere valget rundt midnatt.

 

Oppdatering kl. 23.21: Oppdaterte valgdagsmålinger tyder på enda større nei-flertall, med 56–60 % mot 40–44 %. Jo større nei-flertallet blir, desto mer øker presset på Renzi om å gå av.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂