Som svar på anstrengelsene fra Det demokratiske partiet (PD) med sikte på å danne regjering i Italia, altså utspill som i pakt med vanlig kommunikativ prosedyre ble viderebrakt i landets største medier, postet Beppe Grillo klokken 12.21 i dag følgende innlegg på sin blogg:

I disse dager er det kvegmarkedet som er i gang. Femstjernersbevegelsen (M5S) mottar hele tiden tilbud om taburetter: presidentskapet i Deputertkammeret, i komiteer, til og med ministerposter. PD uten L har fra skrivebordet allerede identifisert personene hos M5S som passer til de forskjellige vervene, og gitt dem behørig medieoppmerksomhet i avisene og på tv. Det er den vanlige horete måten å drive politikk på. For å få det til må det imidlertid finnes personer som er rede til å selge seg. Men M5S er ikke til salgs, hverken velgerne, aktivistene eller de folkevalgte. Bersani er historie, men han har ikke skjønt det selv. Spillet er slutt, og når den avgrunnen kalt Monte dei Paschi di Siena åpner seg, er det kanskje ingen som lenger vil huske PD uten L heller. Renzi, som ikke har andre meritter enn å ha vært yrkespolitiker uten å ha oppnådd noen nevneverdige resultater, er nå plutselig statsministerkandidat. Men hadde han ikke tapt primærvalget? Disse folkene har et tryne som ei ræv. «Bersani og Errani er sikre på å ha støtte fra mange senatorer tilhørende M5S» med sikte på å få valgt Renzi. ««Speidingen» skal ha gitt resultater.» Lederne for PD uten L oppfører seg med andre ord som vulgære lokkemenn. Skal dette liksom være politikk? Å drive kjøp og salg? Si én ting dagen før valget og en annen ting dagen etter av ren hensiktsmessighet? M5S består av ansvarlige personer som ønsker en radikal endring i den offentlige moralen. Det er ikke mulig å stanse denne bevegelsen, i særdeleshet ikke med det sedvanlige maktspillet. M5S kommer til å stemme for enhver lov som svarer til bevegelsens program, og kommer ikke til å inngå noen allianser. I retningslinjene for bevegelsens folkevalgte i parlamentet finnes følgende forpliktelse: «Femstjernersbevegelsens parlamentariske grupper skal ikke gå sammen med andre partier eller koalisjoner eller grupper for andre formål enn det å stemme for saker man er enige om». Dette ble undertegnet av samtlige kandidater og offentliggjort overfor velgerne før valget. Disse reglene var kjent for alle på forhånd, herunder også politbyrået i PD uten L. Hvis PD uten L vil gjøre om Deputertkammeret og Senatet til et slags Vietnam, kommer helt sikkert ikke M5S til å stå og se på.

 

Il mercato delle vacche del pd

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂