Italias gjeld må reforhandles, sier Beppe Grillo, ellers vil landet forlate euroen. Det går frem av noen smakebiter det tyske ukemagasinet Focus har lagt på nettet av et intervju som vil bli offentliggjort senere.

Komikeren fortsetter med dette også å peke nese til de tradisjonelle italienske mediene ved å komme med viktige utspill annetsteds. Verre er det muligens at han krisemaksimerer.

Den overraskende triumfatoren i det italienske parlamentsvalget, Beppe Grillo, regner med at det politiske systemet i landet hans vil bryte sammen i løpet av dette året. «Jeg gir de gamle partiene seks måneder, og så er det slutt,» sier den kjente komikeren til Focus. «Da kan de ikke lenger betale rentene lenger, ei heller offentlige lønninger og pensjoner.»

Grunnleggeren av partiet Femstjernersbevegelsen krever at Italias statsgjeld blir forhandlet på ny. «Vi trykkes ned, ikke av euroen, men av gjelden. Når rentene hvert år beløper seg til 100 milliarder euro, er vi ferdige. Det finnes ingen alternativer.» 64-åringen sammenligner staten med et aksjeselskap. «Hvis jeg kjøper aksjer i et selskap som går konkurs, da har jeg hatt uflaks. Jeg har risikert, og tapt.» Hvis ikke betingelsene endres, vil Italia forlate euroen og gå tilbake til liren.

Han vil hverken gå i koalisjon med venstredemokraten Pier Luigi Bersani eller den høyrekonservative Silvio Berlusconi. «Hvis Bersanis PD og Berlusconis PDL skulle foreslå en umiddelbar endring i valgloven, de gav avkall på godtgjørelsene for valgkamputgiftene, og de aksepterte at ingen parlamentsmedlemmer får sitte i mer enn to perioder, ville vi opplagt ha støttet en slik regjering med en gang,» sier Grillo til Focus. Og legger til: «Men det kommer de aldri til å gjøre. De bløffer bare for å vinne tid.»

Grillo er glad for at partiet hans ikke oppnådde et enda bedre resultat på første forsøk. «Vi ville kanskje ha blitt litt bekymret hvis vi hadde oppnådd flertall straks. Det her er bare generalprøven.» Femstjernersbevegelsen oppnådde 25,5 prosent av stemmene ved valget til Deputertkammeret.

 

Überraschungssieger der Parlamentswahl: Komiker Grillo sagt Italien den totalen Zusammenbruch voraus

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.