Den italienske grunnlovsdomstolen fattet i går en avgjørelse vedrørende den nye valgloven i Italia. Den viktigste endringen sammenlignet med dagens system er at det partiet som måtte oppnå 40 prosent av stemmene, også er garantert rent flertall i parlamentet.

Nytt parlamentsvalg må etter grunnloven holdes innen februar 2018, men det er et åpent spørsmål når det blir.

I øyeblikket er det uansett ingen av partiene som ligger an til rent flertall. De to største partiene, Femstjernersbevegelsen og Det demokratiske partiet, har begge en oppslutning på rundt 30 prosent på meningsmålingene, mens Lega Nord og Forza Italia ligger rundt 12 prosent.

beppe-grillo
Beppe Grillo, foto: Wikimedia Commons

 

Det mest sannsynlige er derfor at også Italias neste parlament vil føre en politikk som er omtrent uendret på de strategiske punktene som har konsekvenser for omverdenen, som er mest opptatt av om Beppe Grillos bevegelse kan bringe Italias euro- og EU-medlemskap i fare.

Men man skal aldri si aldri, skjønt Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde gjør nettopp dét overfor E24:

– Femstjernersbevegelsen får aldri en oppslutning på 40 prosent alene, sier Borgen Gjerde.

Det er verdt å minne om at Femstjernersbevegelsen kun har eksistert i drøyt sju år som politisk parti. Ved parlamentsvalget i 2013 fikk partiet ca. 25 % av stemmene, hvilket var mer enn meningsmålingene hadde tydet på. Siden gikk oppslutningen noe ned, men de siste to årene har meningsmålingene vist en oppadgående trend fra 20 til 30 prosent:

poll-italia
Italienske meningsmålinger i tiden 2013-2016, grafikk: Wikimedia Commons

 

Det demokratiske partiet (rød farge) har for en stakket stund ligget på over 40 prosent, og nå er de nede på 30. Er 40 prosent for nå jevnstore Grillos parti (gul farge) virkelig så utenkelig?

Vi lever i politisk turbulente tider, og Italia vil neppe forbli helt upåvirket hvis anti-establishment-kandidatene gjør det bra ved valgene i Nederland og Frankrike i år.

Det kommer dessuten flere valg etter 2018, og Grillos prosjekt er uansett langsiktig. Så langt har han avvist alle allianser. Han vil også «tørke ut sumpen». En dag kan det hende italienerne vil la ham gjøre det.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂