Nytt

Man skulle ikke tro det var mulig å sette ny rekord i retorisk lavmål i italiensk politikk, men det har Beppe Grillo – lederen for den såkalte femstjernersbevegelsen – greid under et valgkamparrangement i Bologna i dag.

Etter å ha servert kurant populisme av det sedvanlige slaget, som kritikk av statsminister Monti for hans utsagn om nødvendigheten av å sette opp pensjonsalderen, noe som etter Grillos oppfatning kvalifiserer for psykiatrien gitt at pensjonsalderen snarere bør ned, gikk han over til å snakke om Italias støtte til Frankrikes militæroperasjoner i Mali.

«Hvis al-Qaida blir forbannede og kommer hit for å ta hevn, hvem er det som har skylden? Jeg vil si til alle muslimske venner at jeg ikke står sammen med Frankrike, det er ikke jeg som har bestemt dette». Grillo pekte deretter på en «sjarmerende by litt sør for Bologna: Roma», og inviterte al-Qaida til å sende sine raketter dit i tilfelle de ville ta hevn for den militære eskaleringen i Mali. Adressen er parlamentet, forklarte han, «men gjør det før den 25. feburar, for ellers blir vi også truffet».

Med tanke på at de radikale islamistene har trappet opp sine trusler etter gisselaksjonen i Algerie, og nylig blant annet har blinket seg ut den tyske Riksdagen og statsminister Angela Merkel som mål, fremstod Grillos satiriske oppfordring som ekstra smakløs. Det er ikke lett å forstå hvordan han kan få tjue prosents oppslutning i meningsmålinger.

 

Corriere di Bologna: «Al Qaeda bombardi il Parlamento»

Die Welt: Islamisten drohen «Wir wollen Merkel tot sehen!»