Jihadistene bruker selvmordsbombere og det er et effktivt våpen, ikke bare mot de de dreper, men fryken det skaper. Det skjer hele tiden: En selvmordsbomber slo til mot en EU-kolonne i Mogadishu 30. september 2019. Samtidig påtok al-Shabaab seg ansvaret for angrepet på en amerikansk base i Somalia samme dag. Som om ikke det var nok ble en gruppe italienske rådgivere angrepet. Foto:  Foto: Abdirazak Hussein Farah /AFP/

Ti ble drept da det som etter all sannsynlighet var al-Shabaab stanset en buss i Wajir-regionen i Kenya, nær grensen til Somalia. De 57 passasjerene om bord ble delt i to.

Jihadistene skjøt ti av dem på kloss hold. Syv var politifolk på jobb. En var en lege. To var sivile. Fire lyktes å flykte gjennom vinduer på bussen.

Det er ikke første gang jihadister stanser busser og separerer passasjerene for å drepe «fienden». Muslimer blir skånet.

NTB omtaler drapsmennene som ytterliggående islamister.

Ytterliggående islamister antas å stå bak.

Det er en oversettelse av Reuters som bruker begrepet «militant islamists». Reuters vil unngå ordet jihadist og terrorist. Militant indikerer voldelige. Ytterliggående virker langt mer upresist.

Det er ellers mange jihadistangrep i Afrika, de flest drukner i nyhetsstrømmen.

Ebola og jihad i Kongo:

Members of an Islamist militia hacked to death at least 17 people in two attacks in eastern Congo on Thursday, a local official said, part of a surge in violence that is hampering efforts to contain the second-worst Ebola epidemic on record.

The Allied Democratic Forces (ADF), a jihadist group originally from Uganda, has killed more than 100 civilians in near-daily raids since late October when the army launched a large operation against them.

On Thursday afternoon the rebels killed 14 people in Mantumbi, a village 17 km (11 miles) west of the city of Oicha, said Donat Kibwana, administrator of Beni territory.

Earlier that day they had killed two and beheaded a third in Kolokoko, a suburb of Oicha, he told Reuters.

“Everybody has fled the village (Mantumbi). There are only soldiers here, who are in the process of helping to remove the bodies of the people who were all killed with knives,” he said.

Hjelpeorganisasjoner måtte sist måned trekke seg ut av de mest ebola-belastede områdene pga angrep fra militser. Det er nå frykt for at epidemien vil spre seg.  Ebolaen er svært dødelig: Av 3.313 smittede er 2,203 døde.

Også i Sahel-beltet er det høy jihad-aktivitet. Kristne halshugges og drepes – også i kirkene:

Militæroperasjon i Burkina Faso etter kirkeangrep (NTB. 2 desember)

Sikkerhetsstyrker i Burkina Faso har iverksatt en militæroperasjon etter at væpnede menn stormet en kirke og drepte 14 mennesker i byen Hantoukoura.

Ingen har så langt tatt ansvar for angrepet, som skjedde under søndagens gudstjeneste. Byen Hantoukoura ligger øst i landet ved grensen til Niger.

Sikkerhetsstyrker har nå startet jakten på gjerningspersonene, opplyser guvernøren i Komondjari-regionen.

President Roch Marc Christian Kabore kaller angrepet for barbarisk. Han sender også kondolanser til de pårørende og sier at han håper at de som ble såret, kommer seg raskt.

En rekke ytterliggående islamistgrupper er aktive i Burkina Faso, spesielt i områdene som grenser til Niger og Mali, land som er herjet av lignende konflikter.

De siste månedene har Burkina Faso opplevd en rekke angrep mot både sivile mål og sikkerhetsstyrker. I mai stormet væpnede menn en katolsk kirke i Dablo nordøst i landet. Seks personer ble drept. I oktober ble minst 16 mennesker drept i et angrep mot en moské i byen Salmossi. (NTB)

Frankrike bærer byrden ved å støtte hæren i Mali og har hele 4.500 soldater der. Andre land deltar med minimal styrke. Frankrike har ikke fått EU med seg. Dette er gammelt fransk koloniområde som Frankrike føler ansvar for. Men prisen er høy: 13 soldater omkom da to helikoptre kolliderte i mørket i november. Det gjorde stort inntrykk i Frankrike.

Sorg i Frankrike etter at 13 mistet livet i helikopterulykke i Mali (26. nov)

Frankrike sørger etter at 13 soldater omkom i en helikopterulykke under et oppdrag i Mali. Landet har mistet 41 soldater i Sahel-regionen siden 2013.

Soldatene fra Frankrikes Barkhane-styrke i Mali døde da to helikoptre kolliderte under en operasjon nord i landet, opplyser Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag.

Frankrike innledet en operasjon for å bekjempe jihadister med bånd til al-Qaida i Sahel i 2013.

Forsvarsminister Florence Parly fastslår at den skjebnesvangre operasjonen var risikabel fordi den skjedde på en kveld da det var helt mørkt, men det er ikke oppgitt hva som forårsaket ulykken. Hun opplyser at en granskning vil bli iverksatt for å avgjøre de nøyaktige omstendighetene.

I den franske byen Pau samlet veteraner, offiserer og sivile seg på en markering for å minnes de drepte. Det ble blant annet avholdt ett minutts stillhet, flagget på halv stang og vist fram bilder av ofrene.

Skulle bekjempe opprørere

Ulykken skjedde mandag kveld i forbindelse med at styrkene var på et oppdrag for å bekjempe opprørere. Kort tid etter at soldatene nærmet seg gruppen, som rømte på motorsykler og i en pickup, krasjet de to helikoptrene.

De siste ukene er mer enn 100 soldater i den maliske hæren drept i angrep. Det har vært utfordrende for Frankrike å få stoppet den økende volden i et område på størrelse med Vest-Europa.

Barkhane-styrken består av 4.500 soldater utplassert i Mali, Burkina Faso, Niger og Tsjad. Den har som mål å støtte lokale styrker for å nedkjempe jihadistene.

Storbritannia bidrar med sikkerhetspersonell og helikoptre til styrken, og USA bidrar med etterretning og pengestøtte, men utover det har ikke Frankrike fått mange med seg. De har over tid forsøkt å få med seg EU, uten å lykkes.

Roser motet

Frankrikes president Emmanuel Macron uttrykker dyp sorg over ulykken og roser motet til de franske soldatene.

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin medfølelse overfor venner og familie av de drepte i en Twitter-melding tirsdag. Norge har bidratt til FNs fredsbevarende styrke MINUSMA med blant annet med transportfly.

Uroen i Mali begynte med et militærkupp og et påfølgende tuareg-opprør nord i landet i 2012. En franskledet militæroperasjon presset de militante ekstremistene ut av Nord-Mali, men ekstremistene har siden vært aktive i grenseområdet mellom Mali, Niger og Burkina Faso. (NTB)

Macron ser på engasjementet i Sahel, signaliserer reduksjon

Macron sier Frankrike holder alle muligheter åpne. Dvs at Frankrike kan komme til å redusere styrken eller innta en mer defensiv rolle. Hvis Frankrike redefinerer sin strategi i Sahel vil det ha betydning, både for terrorfare og migrasjon til Europa.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at landet ser på «alle strategiske muligheter» etter helikopterulykken i Mali der 13 franske soldater omkom.

– Oppdraget vårt er viktig. Men uavhengig av det gjør situasjonen i Sahel oss nødt til å se på alle de strategiske alternativene, sier Macron etter et møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Han varsler at den franske regjeringen og forsvaret i ukene som kommer, vil gå i dybden på landets militære operasjoner i området.

– Og jeg understreker at alle alternativer for øyeblikket er åpne, sier Macron. (NTB 28. nov)

At Frankrike ikke har styrke til å opprettholde 4.500 mann og tåle tap, sier også noe om hvor svakt Frankrike er blitt, militært og psykisk.

 

Kjøp essayet Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.