Det er påfallende hvor pene bilder byråene fortsatt tar av Macron, selv om han tydelig sliter både ute og hjemme. Tirsdag var han vertskap for fem land fra Sahel-regionen som står overfor vitaliserte jihadgrupper. Foto: Regis Duvignau/Reuters/Scanpix

Emmanuel Macron øker det franske nærværet i Sahel-regionen med 220 soldater. Det skjer på bakgrunn av økt jihad-aktivitet og amerikansk tilbaketrekning.

Macron varsler at han vil sende 220 ekstra soldater som skal inngå i den franske militæroperasjonen Barkhane. De skal trene og bistå lokale militære styrker som i mange tilfeller er dårlig utstyrt.

I tillegg til Macron og Malis president Ibrahim Boubacar Keïta deltok ledere fra Burkina Faso, Niger, Mauritania og Tsjad på toppmøtet.

Det ble holdt etter at militæret i USA bekreftet at de vurderer å trekke ut mange av de amerikanske soldatene i Afrika.

– Hvis USA bestemmer seg for å forlate Afrika, vil det være svært dårlig nytt for oss, sa Macron etter toppmøtet.

Jihadister i Sahel-beltet har trappet opp angrepene. Nå har også Norge fått forespørsel om å delta.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at Norge er forespurt om å delta i en flernasjonal styrke i Mali. SV ber regjeringen si nei.

Norge og flere andre europeiske land er bedt av franske og maliske myndigheter om å bidra i styrken som heter Takuba.

Forespørselen kommer som et resultat av at ytterliggående islamistgrupper er på frammarsj i Afrika, og spesielt i Sahel-beltet der Mali ligger.

– Styrken skal drive med kapasitetsbygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere den økende terrortrusselen i området. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjonen i Sahel-regionen, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Aftenposten.

– Hvordan Norge skal respondere på denne forespørselen, er til vurdering, sier han.

SV ber regjeringen avslå

Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte. Det er ikke kjent hvor lang tid det vil ta før det vil skje.

SV er allerede tydelige på at Norge må si nei til forespørselen. Partileder Audun Lysbakken sier det ikke er det norske forsvarets oppgave å støtte franske militære operasjoner i Nord-Afrika.

– Dette er enda en internasjonal krise hvor det er vanskelig å overskue konsekvensene av å sende soldater, og hvor vi er alliert med en stormakt som kan ha uklar politikk. Den vanskelige situasjonen Norge er i med vårt militære bidrag i Irak, bør være et kraftig motargument mot å bli involvert i enda en konflikt, sier han.

Macron er misfornøyd med at ikke myndighetene i de aktuelle landene gjør mer for å kvele antifranske ytringer.

– Jeg ser opposisjonsbevegelser og grupper som fordømmer det franske nærværet som nykolonialistisk og imperialistisk, sa Macron ifølge nyhetsbyrået AFP. Han la til at han nødig vil sende franske soldater til land hvor de ikke er ønsket. (….)

Frankrike har 4.500 soldater utplassert i de fem landene. Militæroperasjonen Barkhane skal gi støtte til de dårlig utrustede lokale hærene, som i 2017 gikk sammen i en antijihadistisk militærstyrke.

Det er særlig Niger som har fått føle jihadistenes dødelige klo: 71 soldater ble drept i ett angrep i desember.

Forrige torsdag ble en militærbase i landet angrepet, og 89 nigerske soldater ble drept i det som var det dødeligste jihadist-angrepet i landets historie.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.