Emmanuel Macron kom torsdag med en dramatisk kunngjøring: Frankrike avslutter den militære operasjonen mot jihadister i Sahel-regionen. Macron ber en internasjonal styrke overta, men en slik står ikke klar. Frankrike har 5.100 soldater i Sahel.

Å avslutte uten avløser vil si at Frankrike ikke vil mer, og trekker seg ut. NTB bruker uttrykket «militante islamister», ikke jihadister.

Operasjon Barkhane ble innledet i 2014 for å nedkjempe militante islamistgrupper i Mali. Den er siden utvidet til Burkina Faso, Mauritania, Niger og Tsjad.

Frankrike har i dag rundt 5.100 soldater i området, men Macron varsler nå nedtrapping og mener andre land må ta en større del av byrden.

– Tiden er inne. Vårt engasjement i Sahel vil ikke fortsette som i dag, sa han på en pressekonferanse torsdag.

Macron tar til orde for å opprette en helt ny internasjonal styrke i regionen, der militante islamistgrupper fortsatt har et sterkt nærvær.

Macron tar allierte på sengen. Blant dem Danmark.

– Fra dansk side følger vi den bekymrende utviklingen i Mali tett, og jeg er i dialog med min franske kollega. Siden vi fra dansk side inngår i en franskledet innsats, har de franske meldingene selvsagt betydning for forberedelsene til våre planlagte danske bidrag, sier forsvarsminister Trine Bramsen.

Det som gjør Macrons overraskende, abrupte vedtak problematisk er at det kommer i en situasjon der jihadistene utgjør en stadig større trussel mot sivilbefolkningen, ikke bare i Mali, men Burkina Faso, Niger og Tsjad. Det er nå et sammenhengende jihad-opprør fra Nigeria i vest til Mosambik i øst. Frankrike er en gammel kolonimakt som tradisjonelt har følt ansvar for sine tidligere kolonier. Slik ser det ikke ut til å være lenger.

Krigen i ørkenen er skitten og farlig og er ikke blitt lettere av militærkupp i Mali. Men tradisjonelt har ikke stormakter som ønsker respekt, valgt å stikke halen mellom bena. Det er i praksis det Macron gjør. Han gidder ikke mer. Han har et valg å vinne.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.