Mauretanias president Mohamed Ould Ghazouani, den italienske statsministeren Giuseppe Conte, Europarådets president Charles Michel, og den tyske forbundskansleren Angela Merkel deltok via video på toppmøtet G5 Sahel i Nouakchott 30. juni 2020.

Sammen med ledere fra Frankrike, Burkina Faso, Chad, Mali og Niger diskuterte de hvordan militante jihadister som regelmessig gjennomfører angrep i Sahel-området i Vest-Afrika kan beseires. Foto: Ludovic Marin / Pool via AP / NTB scanpix

Lederne i fem vestafrikanske land møtte Frankrikes president Emmanuel Macron for å diskutere tiltak mot jihadisme i Sahel-området i Vest-Afrika.

Sammen med alliansepartner Frankrike, diskuterte lederne for Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritania og Niger, den såkalte G5-gruppen, tirsdag strategier for å bekjempe jihadistgrupper i det såkalte Sahel-beltet i Vest-Afrika.

Gjenvunnet områder

Jihadistopprørerne har vært særlig aktive i grenseområdene mellom Burkina Faso, Niger og Mali. Makron understreket at alliansen har hatt stor fremgang i regionen de siste månedene.

– Områder har blitt gjenerobret fra terroristgruppene og soldater omgruppert, sa Macron i etterkant av møtet, som tok plass Mauritanias hovedstad Nouakchott.

– Vi er overbevist om at seier er mulig i Sahel, og at den er avgjørende for stabilitet i Afrika og Europa, sa han.

Regelmessige jihadistangrep

Konferansen fant sted seks måneder etter at alliansen i januar vedtok en mer aggressiv strategi i kampen mot jihadistopprørerne, som siden da har gjennomført nesten daglige angrep.

Macron understreket likevel at alliansens nye taktikker har oppnådd «spektakulære resultat» og at viktige opprørsledere er blitt drept.

Konflikten brøt ut da Tuareg-separatister i 2012 begynte et opprør i Nord-Mali. Bevegelsen ble imidlertid raskt kapret av jihadistiske opprørere, og konflikten har siden spredt seg til Burkina Faso og Niger. Her har den ført til ytterligere uro mellom andre etniske og religiøse grupper.

Frankrike og FN har sendt tusenvis av soldater for å roe konflikten som har krevd livet til tusenvis av lokale soldater og sivile.

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.