Femstjernersbevegelsens grunnlegger Beppe Grillo ankommer Deputertkammeret i Roma for politiske samtaler med Mario Draghi den 6. februar 2021. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB.

Utfallet av Mario Draghis konsultasjoner med italienske politikere med sikte på å danne regjering i Italia, slik landets president Sergio Mattarella har gitt ham i oppdrag, er ennå ikke klart, da Femstjerners­bevegelsen, som er det største partiet i parlamentet, fremdeles ikke har tatt stilling til Draghis kandidatur.

Status for sonderingene er at Det demokratiske partiet (PD), Forza Italia (FI) og Lega har bestemt seg for å gi Draghi parlamentarisk støtte, mens Fratelli d’Italia (FdI) har sagt nei til det.

PD, FI og Lega har til sammen halvparten av mandatene i Deputertkammeret i det italienske parlamentet, og litt under halvparten i Senatet. Draghi må derfor samle mer støtte. Dersom Fem stjerner til slutt sier nei, må den nødvendige ekstra støtten hentes hos Italia Viva (IV) eller flere av parlamentets småpartier.

Med tanke på småpartienes uforutsigbarhet og på at IV-leder Matteo Renzi nylig utløste den pågående regjeringskrisen, er disse utveiene neppe noe fristende alternativ for Draghi.

Fem stjerner har besluttet å legge spørsmålet om Draghis kandidatur som statsminister ut til uravstemning blant medlemmene på partiets elektroniske plattform for direktedemokrati kalt Rousseau, slik de har for vane å gjøre i viktige spørsmål.

Avstemningen skulle etter planen ha vært holdt onsdag og torsdag, men er blitt utsatt, trolig til fredag eller til helgen, skriver Corriere della Sera.

Fem stjerner er under enhver omstendighet splittet internt i synet på Draghi. Partiet ble stiftet i protest mot den politiske klassen, som Draghi oppfattes som selve inkarnasjonen av, og for mange medlemmer er det derfor utenkelig å støtte Den europeiske sentralbankens (ECB) tidligere sjef.

Draghi må fortelle offentlig hvilke politiske hensikter han har før vi stemmer, kommenterer Fem stjerners grunnlegger Beppe Grillo, som i prinsipp er rede til å støtte Draghi.

Samtidig er det opprør i deler av Fem stjerner, som har arrangert en såkalt V-Day i protest mot Draghis kandidatur. V-Day, av og til kalt Vaffa-Day, er en forkortelse for Vaffanculo-Day, der den første delen av ordet er en invitasjon av det ikke altfor høflige slaget til å gå hen og ha analt samleie – et uttrykk italienere bruker der nordmenn ville ha sagt «dra til helvete».

Draghi er åpenbart ikke særlig glad for at det arrangeres en «dra til helvete»-dag med ham selv som adressat, ei heller for at en type som Beppe Grillo har en nøkkelrolle i maktspillet.

Det var Grillo selv om myntet ordet da han arrangerte den første Vaffanculo-Day i 2007 i generell protest mot den politiske klassen. Bevegelsen Grillo satte i gang, munnet siden ut i partiet Femstjerners­bevegelsen, som fra tid til annen har arrangert andre V-Days.

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂