Giuseppe Conte i Quirinale-palasset i Roma den 27. mai 2018. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix.

 

I den grad noe kan regnes som forutsigbart i Italias politiske situasjon i øyeblikket, ser det ut til at en koalisjonsregjering mellom Femstjerners­bevegelsen og Lega Nord ledet av Giuseppe Conte er i ferd med å komme i havn på forsøk nummer to.

La Repubblica skriver at de to partiene er blitt enige om en statsrådsliste, der Paolo Savona nå er tiltenkt jobben som EU-minister – og ikke som økonomiminister, slik president Sergio Mattarella hadde nedlagt veto mot.

Helt uten komplikasjoner har ikke denne andre runden vært. Et stridsspørsmål har vært om partiet Fratelli d’Italia, som opprinnelig tilhørte høyrekoalisjonen sammen med Lega Nord og Forza Italia, skulle bli en del av den nye regjeringen, slik partileder Giorgia Meloni ønsket.

At gjenopplivningen av koalisjonsprosjektet kunne lykkes, fikk man en pekepinn om i formiddag, da Lega-leder Matteo Salvini avlyste en rekke avtaler i Nord-Italia for å fly til Roma, og det ble fortalt at statsminister-in-spe Giuseppe Conte hadde avlyst en forelesning i Firenze.

Om alt går som reporterne nærmest de politiske aktørene tror, kan Conte få regjeringsoppdraget på ny allerede i morgen. Denne gangen kan ikke koalisjonen tillate seg ikke å levere. Venstresiden anklager allerede populistene for å være trollmannens læregutter. Det blir heller ikke enkelt for presidenten å finne et nytt påskudd til å stikke kjepper i hjulene.

«Italias plass i det europeiske systemet har aldri vært gjenstand for diskusjon», sier Conte. Kanskje han burde ha sendt et slikt signal allerede i første runde.

Renten på den italienske statsgjelden sank da markedene ble oppmerksomme på denne siste utviklingen. Den nye regjeringen vil formodentlig sitte rolig i båten en stund. Men for EU spørs det likevel ikke om status quo går mot slutten.

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!