Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio trykker hånden til partifellen Giuseppe Conte under en presentasjon av potensielle statsråder i Roma den 1. mars 2018. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

 

Den gryende italienske regjeringskoalisjonen mellom Lega Nord og Femstjerners­bevegelsen ventes å kunngjøre sin statsministerkandidat offisielt for president Sergio Mattarella mandag, men det Corriere della Sera omtaler som pålitelige kilder, opplyser allerede søndag at den påtenkte regjeringssjefen er juristen og professoren Giuseppe Conte, som var nevnt som mulig statsråd for Fem stjerner allerede før parlamentsvalget.

Conte er professor i privatrett ved universitetet i Firenze, og er advokat med møterett for kassasjonsdomstolen, som i praksis omtrent tilsvarer norsk Høyesterett. Han har perfeksjonert sine studier blant annet ved Yale, Sorbonne og Cambridge, og har hatt en rekke prestisjetunge verv, foruten å sitte i redaksjonen for flere vitenskapelige tidsskrifter.

Lederen for Europas første populistregjering kan altså bli en bunnsolid type som presidenten vanskelig kan avvise. Det er et strategisk valg som kan berolige omverdenen, men samtidig viser at de to partiene er innstilt på et langt løp for å oppnå sine politiske mål.

Partilederne Matteo Salvini og Luigi Di Maio forventes også å bli regjeringsmedlemmer, som henholdsvis innenriksminister og arbeidsminister.

Luigi Di Maios presentasjon av Conte som mulig administrasjonsminister tre dager før parlamentsvalget i Italia er å finne utekstet på YouTube:

Conte holdt også et innlegg, også dette utekstet, ved en konferanse arrangert av Fem stjerner i fjor:

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!