Jean-Claude Juncker og Giorgia Meloni. Fotografier: Stefan Wermuth og Max Rossi / Reuters / Scanpix.

 

Italias påtroppende statsminister Giuseppe Conte og hans statsrådskollegium ventes å bli tatt i ed i morgen, men fra Brussel kommer det allerede formaninger til den nye regjeringen i landet.

Vi kommer til å følge med for å sikre rettighetene til afrikanere i Italia, lyder det ifølge Corriere della Sera fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i et møte med pressen. Regjeringspartnerne har som kjent tatt til orde for å sende ut hundretusenvis av mennesker som ikke har lovlig opphold i Italia.

Juncker presiserer at EU-kommisjonen «dømmer» regjeringene etter det de gjør, og ikke hva de sier. Utspillet har ikke desto mindre provosert høyresiden i Italia.

Hardest ut går lederen for partiet Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni. Til EU-kommisjonens president sier jeg ikke annet enn «drikk mindre!», skriver hun på Facebook.

Forza Italias talsmann Stefano Maullu er noe mildere i tonen: For vår del håper vi at EU-presidenten først og fremst tenker på de europeiske borgernes rettigheter, sier Maullu, og nevner i den forbindelse unge par og arbeidsledige. Det er ikke rettighetene til afrikanere med illegalt opphold som er viktigst, men det å få sendt dem hjem, mener han, og tilføyer at

«EU-borgerne har altfor lenge vært glemt og overlatt til seg selv. Hvis Europa ikke lenger er et holdepunkt for mange borgere, ligger ansvaret for det også på dem som inntar slike standpunkter, som er fullstendig upassende og i strid med medlemsstatenes interesser».

Til å være det mest pro-europeiske partiet i Italias høyrekoalisjon, som enn så lenge er suspendert på riksplan, er dette uvanlig klar tale.

Det vordende regjeringspartiet Lega Nords gruppeleder i EU-parlamentet, Mara Bizzotto, kommenterer Junckers utspill på denne måten:

«Vi har til hensikt å ivareta rettighetene til italienerne, som i disse årene har utholdt en vill og ukontrollert innvandring som har skapt store problemer for landet.»

Meldingen er ikke til å ta feil av: Heretter er det «Italy first».

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!