Nytt

Pierre Moscovici. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix.

Den italienske regjeringens planer om å øke budsjettunderskuddet til 2,4 prosent av BNP, har utløst en nervekrig mellom Brussel og Italia som avstedkommer polemiske utspill fra begge sider.

Det verbale høydepunktet så langt er EU-kommisjonens president Jean-Claude Junckers advarsel om at Italia risikerer å bli det nye Hellas, etterfulgt av den italienske innenriksminister Matteo Salvinis replikk om at han foretrekker å snakke med sobre personer, for samtidig å omtale Juncker som en mann fra et skatteparadis.

EU-kommisjonens finanskommissær, den franske sosialisten Pierre Moscovici, sa tidligere at en politisk krise mellom EU og Italia ikke er ønskelig. Ikke desto mindre er det nettopp Moscovici som nå kommer med giftig kritikk av støvellandet, idet han knytter innvandrings- og budsjettspørsmål sammen:

«Italienerne har valgt en regjering som definitivt er euroskeptisk og xenofob, og som i spørsmålene om migrasjon og budsjettbalanse forsøker å unndra seg europeiske forpliktelser», uttalte nylig Moscovici under en OECD-konferanse i Paris.

Finanskommissæren frykter åpenbart den utfordringen av tingenes tilstand i EU som kommer fra unionens populister. Il Fatto Quotidiano skriver:

I fokus for Moscovicis innlegg stod feilene EU gjorde under håndteringen av finanskrisen og den greske krisen, samt faren for populisme og nasjonalisme i Europa. Han advarte mot den «illiberale og nasjonalistiske aksen som konsoliderer seg i Sentral-Europa under ledelse av den ungarske statsminister Orbán».

Salvinis visestatsminister­kollega Luigi Di Maio, som også leder Femstjernersbevegelsen, var mandag i verbal skuddveksling med Moscovici, idet han anklaget kommisjonen for å bruke Italia til å skremme markedene med.

Avviket mellom rentene på tysk og italiensk statsgjeld har onsdag ligget på ca. 2,9 prosent, hvilket er en liten nedgang etter at det såvidt har nådd 3 prosent etter at den italienske regjeringens budsjettplaner ble kjent.

 
 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!