Tavle

Hvor nært er det mulig å komme et utilslørt piss off i kommunikasjonen mellom den europeiske storpolitikkens fremste aktører, uten å si det rett ut?

Matteo Salvini kommer veldig nær i en av sine meddelelser søndag.

Den italienske innenriksministerens kunngjøring om at flyplassene vil bli stengt for charterfly fra Tyskland med returnerte migranter, er i seg selv et signal om at EU slik vi kjente det er en saga blott.

Når Salvini i tillegg bruker Instagram til å gni det samme budskapet enda mer inn, er vi vitne til noe helt nytt:

Etter tidligere å ha brukt emneknaggen #portichiusi, dvs. «stengte havner», lanserer Salvini nå #aeroportichiusi, altså «stengte flyplasser».

Innenriksministerens billedbruk etterlater ingen tvil om at dette er en litt uvanlig hilsen til Tysklands statsminister Angela Merkel og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker: Når de er bekymret og misfornøyd, er vanlige europeere glade og fornøyde.

Italia lar seg ikke lenger herse med, uttalte Salvinis regjeringskollega og Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio lørdag. Tiden vil vise om ikke Brussel eller Berlin vil gjøre noen flere forsøk.

Salvini har utviklet en kommunikativ stil som minner stadig mer om Donald Trumps. Den er vulgær, men samtidig effektiv – i alle fall når den benyttes til å fremme saker som et flertall av allmennheten helhjertet støtter.

No bullshit-stilen er etterlengtet i migrasjonsspørsmålet, men den er også et instrument som må kalibreres nøye for ikke å virke mot sin hensikt. Jo bedre Salvini lykkes med det, desto vanskeligere blir han å hanskes med som politisk motstander.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!