Nytt

Ledes Den europeiske union av noen av verdensdelens beste menn og kvinner? Om vi skal tro EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker må de nesten være det, for om sitt mannskap av kommissærer som ble utnevnt i fjor høst, sa han at de skulle «redde Europa» – intet mindre.

Corriere della Sera har oppdaget noe som ikke ser ut til å stemme heeelt med denne fortellingen. Kommissærene går nemlig ikke av veien for å ta tidlig helg under dekke av å jobbe, slik at unionens skattebetalere tar regningen for en fremskutt hjemreise – som skal betales av egen lomme dersom den skjer av private grunner. Med nesten 21.000 skattefrie euro rett i lommen hver måned, skulle man vel tro at det ikke er noe å bry seg om? Tro om igjen.

Fredag den 24. april var en normal arbeidsdag i EU-institusjonene. Ikke desto mindre var den slovakiske energikommissær Maros Sefcovic hjemme i Bratislava for «deltagelse ved et politisk møte og dialog med eksperter og borgere». Den spanske klimakommisær Miguel Arias Cañete var hjemme i Madrid for å holde tale i en forening. Den portugisiske forskningskommissær Carlos Moedas var hjemme i Lisboa for å delta i en konferanse. Den ungarske kulturkommissær Tibor Navracsis var hjemme i Budapest for å møte en museumsdirektør. Den greske innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos var hjemme i Aten for å «ledsage» en finsk kollega under en presentasjon. Den østerrikske naboskapskommissær var hjemme i Wien i forbindelse med et symposium.

Seks medlemmer av EU-kommisjonen hadde tilfeldigvis forpliktelser hjemme på fredag. Helgen i forveien hadde den luxembourske kommisjonspresident Juncker en «arbeidslunsj» rett før og en annen rett etter helgen. I Luxembourg, så klart.

Pierre_Moscovici_en_mai_2010
Pierre Moscovici

For den franske økonomikommissær Pierre Moscovici ser disse tilfeldige sammentreffene ut til å skje svært hyppig. Siden utnevnelsen for omtrent tjue uker siden, har han visstnok hatt forpliktelser i Paris 23 ganger på en fredag eller en mandag.

Man har altså en kommisjon hvor mange av medlemmene jobber avkortede uker (til tross for høy lønn og særdeles gunstige pensjonsordninger etter få års formodentlig strevsom, verdensdelsreddende tjeneste), foruten å bruke energi både på å finne ut hvordan de kan få det til å se ut som arbeid, og på å sende den beskjedne regningen for langhelgene hjemme til borgerne. De redder kanskje ikke Europa, men sine egne bankkonti redder de nok.

 

Corriere della Sera