NGO-skipet «Alan Kurdi» og mindre tilhørende redningsfartøy forstyrres og trues av libysk milits mens det er i ferd med å komme en gummibåt med migranter til unnsetning utenfor kysten av Libya 26. oktober 2019. Foto: Sea-Eye via AP / Scanpix.

Italias innenriksdepartement besluttet fredag kveld å tilby de 88 migrantene ombord på Sea Eye-skipet «Alan Kurdi» en trygg havn i Taranto sørøst i Italia, melder RAI News. Skipet ventes å legge til kai søndag.

Tyskland og Frankrike, som i disse sammenhengene nå alltid nevnes i samme åndedrag, har i samsvar med enigheten som ble oppnådd på Malta-møtet, lovet å ta hånd om 60 migranter. Dessuten vil Portugal ta fem migranter og Irland to fra det tyske NGO-skipet, som fredag tok seg inn i italiensk territorialfarvann uten tillatelse.

Sea-Eye ble forstyrret og truet med skremmeskudd av ikke nærmere identifisert libysk milits da de plukket opp de 88 migrantene utenfor kysten av Libya den 26. oktober, for siden å vente en uke forgjeves på svar på anmodningen om en havn i Europa.

I mellomtiden tar Det demokratiske partiet (PD), som nå sitter i regjering, til orde for endringer både i sikkerhetsloven som tidligere innenriksminister Matteo Salvini fikk vedtatt før Lega forlot regjeringen, og i Italias overenskomst med Libya fra 2017 som ble inngått med sikte på å kontrollere migrasjonen. Overenskomsten legger til rette for menneskerettsbrudd, sier representanter for begge regjeringspartier.

Leirene i Libya må tømmes ved hjelp av humanitære korridorer, uttaler Italias innenriksminister Luciana Lamorgese. Spørsmålet som i så fall reises, er hvor mange som ville bli repatriert til hjemlandene, og hvor mange som ville bli brakt til Europa.

Det er nå 80 prosent av asylsøkerne i Italia som får søknaden avvist, opplyser RAI News. Antall utlendinger med ulovlig opphold i landet har økt fra 491.000 i 2017 til 680.000 i dag, og forventes å øke til 750.000 innen 2021.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.