Forhandlingene mellom EUs innenriksministre i Luxembourg med sikte på reform av de såkalte Dublin-reglene på asylfeltet gikk som ventet i vasken tirsdag, da både Italia, Spania, Østerrike, Romania, Ungarn, Slovenia og Slovakia på sine regjeringers vegne sa tvert nei til et kompromissforslag utarbeidet av EUs formannskap.

EUs fremtidige politikk på asylfeltet, som skal forsøkes utmeislet under toppmøtet i juni, er dermed helt i det blå.

Blant de største pessimistene hva angår unionens evne til å finne en felles vei videre, er den belgiske migrasjonsminister Theo Francken.


Theo Francken. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix.

Til Belgias største franskspråklige avis Le Soir sier Francken at «reformen av Dublin-reglene er død».

Statsråden konstaterer at Østerrike, som tar over EUs formannskap den 1. juli, vil sette fokus på beskyttelsen av EUs yttergrenser, og selv tar han til orde for å begynne å tvangsreturnere båtene med migranter i Middelhavet. Konsekvensene kan i motsatt fall bli fatale for unionen, mener han:

Overfor sine kolleger tok Theo Francken til orde for «pushback», med andre ord å tvinge båtene fulle av migranter tilbake til den afrikanske kysten. Statsråden hadde gjort seg sine egne tanker om dette temaet da han kom til EUs ministermøte, og han advarte om at det kunne bli «slutten for EU og Schengen-sonen hvis vi ikke løser migrasjonskrisen». For å gjøre dette må man første «stenge alle dørene» istedenfor å gjøre det Europa har gjort de siste tre årene: «å diskutere hvem som skal plasseres i hvilket rom i Europa. Men det viktigste er at ytterdøren og bakdøren er stengt».

Europa trenger en australsk asylpolitikk, lyder Franckens oppsummering, i motsatt fall går EU i vasken innen fem år. Meldingen må være: «You will not make Europe your home». Den belgiske statsråden vil at EU inngår en migrantavtale med Tunisia ikke svært forskjellig fra avtalen med Tyrkia.

Hva angår utspillene fra den nye regjeringen i Italia, sier Francken «je suis Salvini». Alle valgene viser at folk ikke vil ha mer illegal innvandring, oppsummerer han.

Le SoirANSADaily ExpressKnackDe MorgenRTBF – Il Messaggero – La Repubblica

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!