Leder for CDUs søsterparti, CSU, Alexander Dobrindt, som også er statsråd for transport og digital infrastruktur, før et styremøte i CSU 18 juni. Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Scanpix

Den største trusselen for EU, er den forestående kollapsen for Angela Merkels vaklende koalisjonsregjering, som igjen kan føre til et sammenbrudd «som ikke kan kontrolleres». Det innrømmer den ledende venstreorienterte, EU-vennlige kommentatoren, Paul Mason.

Den politiske ustabiliteten som lenge har plaget den tyske regjeringen, kan være starten på en kjedereaksjon som ender med totalt sammenbrudd for hele den Europeiske Unionen. Angela Merkel står foran en «vinn-eller-forsvinn-uke» som leder for Tyskland og EU, etter at ledende aktører i CDU, ga henne en utimatum: Merkel har to uker på seg til å etterkomme kravet om at hele innvandringspolitikken skal endres, i følge den tyske avisen Bild.

I et intervju i BBC programmet Politics Europe, sa Mason at Angela Merkels ustabile situasjon, som er skapt av den pågående migrasjonsdebatten, kan bli et mareritt for hele Europa. Den tyske lederen står overfor et valg mellom en ydmykende tilbaketog for hennes egen migrasjonspolitikk, eller å sparke hennes egen innenriksminister, noe som kan føre til hele regjeringens kollaps.

Mason forklarte:

«Jeg tror den store faren i alle våre mareritt, enten man er for eller mot EU, er at EU kollapser helt ukontrollert. Måten det kan skje på er at Merkels regjering faller og erstattes av en mer høyreorientert regjering, slik som i Østerrike og Italia. Lederen for CSU, Alexander Dobrindt, har gått ut offentlig med støtte til linjen som føres i Italia og Østerrike, og det underminerer hele autoriteten til Merkel.»

Det var her kommentatoren Julia Hartley-Brewer avbrøt og påpekte at Merkel har «underminert sin egen autoritet da hun slapp inn en million mennesker uten dokumenter i landet sitt»Mason sa seg enig i det, og la til: «Hun kansellerte hele Dublin III for hele EU-området, og dette er et vedvarende problem for hele Europa»

De siste rapportene tyder på at ultimatumet mot Merkel skaper en risiko for å sende Tyskland dypere ned i kaos. CSU-lederen Dobrindt sa han støttet innenriksminister Horst Seehofers migrasjonsplan «100 prosent», en plan som Merkel har vært totalt imot. Hun ønsker igjen å finne en felles EU-løsning på migrasjonskrisen på EU-toppmøtet 28. og 29. Juli.

Horst Seehofer vil at politiet skal få myndighet til å avvise migranter fra andre EU-land ved grensen. Bild hevder at Merkel har to uker på seg for å finne støtte i EU for en større reform for unionens lovverk rundt migrasjon, ellers vil han gi ordre om at endringen skal gjennomføres i Tyskland alene. Dermed vil tysk politi kunne sende migranter tilbake til europeiske naboloand.

Tyskland er altså i en situasjon hvor innenriksministeren utfordrer og truer sin egen regjeringssjef til å adlyde ham, ellers vil han kjøre et sololøp for ny migrasjonspolitikk bare for Tyskland – mer i tråd med hva velgerne i Østerrike og Italia har forlagt, og helt uavhengig av Merkel og EU. Hvem sa at tysk politikk var kjedelig?

express.co.uk

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!