– Wir haben die Lage NICHT im Griff! Innenriksminister Horst Seehofer (t.v.) skal ha vært sint da han kom med utbruddet. Forbundskansler Angela Merkel til høyre. (Arkivfoto)

Den tyske innenriksministeren Horst Seehofer ga klar beskjed i et lukket møte: Tyske myndigheter ikke har kontroll over asylpolitikken, skriver den tyske avisen Bild:

– Wir haben die Lage NICHT im Griff!

En irakisk asylsøker (20) sitter i varetekt, mistenkt for å ha drept den 14-årige jødiske jenta Susanna F. Drapet ryster Tyskland, og har økt temperaturen i den allerede opphetede asyldebatten.

Susanna ble funnet nær Wiesbaden etter å ha vært forsvunnet i to uker. To mistenkte gjerningsmenn er arrestert – en 35-årig tyrkisk statsborger og en 20-årig iraker som stakk av til Irak, men ble arrestert og returnert til Tyskland.

Obduksjonen viste at Susanna hadde blitt voldtatt og drept.

– Vi kan ikke bare klandre sikkerhetsmyndighetene. Politikken har skyld i dette, skal Seehofer ha sagt i sinne, ifølge Bild:

«Wir können das nicht immer wieder nur bei den Sicherheitsbehörden abladen. Die Politik ist schuld.»

Med sitt utvetydige utbrudd går Seehofer i strupen på forbundskansler Angela Merkel, som i 2015 inviterte en million migranter til Tyskland.

– Tysklands asylpolitikk må totalt omarbeides. Vi har fortsatt ikke noen skikkelig regelbok for framtida, sier innenriksminister Horst Seehofer til Bild.

Seehofer tilhører CSU, det bayerske søsterpartiet til statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU. Partiet har lenge krevet en strammere asylpolitikk i Tyskland.

Han sier han vil legge fram en plan med 63 punkter om saken tirsdag. Den innebærer blant annet at papirløse migranter skal nektes innreise på grensa, og en tøffere deportasjonspolitikk.

Den siktede irakeren flyktet til Irak sammen med sin familie. Ifølge Die Welt klarte familien å fly ut fra Düsseldorf, til tross for at identitetspapirene ikke stemte overens med navnene på flybillettene.

«Om han var blitt deportert, ville hun ennå vært i live», skrev Bild.

– 14-åringen er enda et offer for den egoistiske og hyklerske politikken til forbundskansler Angela Merkel, sier leder for AfD, Alice Weidel, ifølge AFP. Hun mener også at Merkel er delvis skyldig i drapet og krever Merkels avgang.

Etter flere dagers taushet, svarte Merkel lørdag på spørsmål fra pressen på G7-møtet:

– Dette avskyelige drapet har berørt hele Tyskland, og også meg.

– Vi sørger med familien, sa Merkel.