Sakset/Fra hofta

Knut Arild Hareide (Krf) mener Norge må hente flere migranter fra Italia. Han unngår behendig å tallfeste kravet. Klok av skade?

Lørdag kom det fram at italienske myndigheter mener det er urettferdig at Norge returnerer asylsøkere til Italia i tråd med Dublin-avtalen. Italia taler imidlertid for døve ører i den norske regjeringen.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug avviste det italienske utspillet kontant.

– EU og Italia må heller sikre grensene og stoppe ferjetrafikken av økonomiske migranter over Middelhavet og opprette asylmottak i Nord-Afrika, sa Listhaug.

Leder i Kristlig Folkeparti, Knut Arild Hareide er ikke fornøyd. Han mener det burde være mulig å se på andre løsninger enn å kontant avvise Italias forespørsel.

Med «andre løsninger» mener han at Norge må hente flere migranter fra Italia. Flere enn de 1.500 vi allerede har flydd inn fra Italia og Hellas i tråd med EUs omfordelingsprogram. Et program Norge ikke var forpliktet til å delta i – norske mydigheter tilbød seg på frivillig basis å ta imot de 1.500.

Hareide sier det ikke med rene ord, men det er ingen tvil om hva han mener.

Han sier til Nettavisen at Norge bør ta et initiativ overfor de øvrige landene i Europa for å se på hva samtlige land kan gå sammen om å gjøre.

– For Italia vil det ikke bety så mye hva Norge alene gjør, men det vil bety mye hva hele Europa gjør, sier Hareide.

Han understreker at at Norge ikke skal ta imot alle. Nei, det hadde jo vært oppsiktsvekkende; i Italia satt det i mars 176.000 i mottak. Dèt hadde vært oppskriften på å passere sperregrensen med et brak.

Men Norge «må ta sin del av ansvaret», mener Hareide. Det bør alle land i Europa gjøre, sier han, og retter pekefingeren mot Polen og Ungarn, som han mener ikke har tatt det ansvaret man skulle kunne forvente.

– Listhaug bør ta det opp på sitt nivå, altså med andre regjeringer i Europa og se hva man kan få til. Et slikt initiativ hadde det vært fint om Norge kunne komme med, sier KrF-lederen.

Norge har i år sendt 57 asylsøkere tilbake til Italia med henvisning til Dublin-avtalen, skriver VG. Avtalen bestemmer at asylsøkere i hovedsak skal registreres og få asylsøknaden sin behandlet i det landet de først kom til.

Avisen har snakket med Sandro Gozi, Europa-sekretær for den italienske statsm inisterens kontor:

– Reglene er fullstendig urettferdige, og vi kjemper for å få endret dem. At det første landet asylsøkere kommer til er ansvarlige for dem, når vi har disse båtene over Middelhavet, er urettferdig og et utdatert system.

I år har Norge returnert 277 asylsøkere i henhold til Dublin-avtalen. Flest er sendt til Italia, deretter følger Sverige og Tyskland.

 

Nettavisen: Hareide mener Norge bør hjelpe Italia: – Ta et initiativ overfor de andre regjeringene i Europa