Tysklands utenriksminister Heiko Maas og hans tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu under en pressekonferanse i Ankara den 26. oktober 2019. Foto: Depo Photos / abacapress.com / Scanpix.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas (SPD) var nylig på besøk i Tyrkia, og forsikret i den sammenheng at «Tyrkia er og blir en viktig NATO-alliert for Tyskland». På det punktet ser han imidlertid ikke ut til å tale på vegne av de fleste tyskere.

En meningsmåling som YouGov har utført for det tyske nyhetsbyrået DPA, viser nemlig at et flertall av de spurte i Tyskland er imot Tyrkias medlemskap i alliansen etter invasjonen av Nord-Syria: 58 prosent mener Tyrkia burde kastes ut av NATO, mens bare 18 prosent er imot.

61 prosent ønsker dessuten økonomiske sanksjoner mot Tyrkia, og 69 prosent et totalforbud mot våpeneksport til landet, skriver Die Welt.

En utelukkelse av Tyrkia fra NATO ville bli svært komplisert, og anses som urealistisk siden muligheten ikke er forutsett i NATO-traktaten av 1949. Derfor kan situasjonen bare endres med tilslutning og ratifisering fra samtlige medlemsstater.

Som politisk signal er det ikke desto mindre betydningsfullt at et flertall av tyskerne ikke ønsker militært samarbeid med Tyrkia, all den tid det bor tre millioner tyrkere i Tyskland, og Tyrkias president Erdogan gjør hva han kan for at den tyrkiske diasporaen skal skaffe seg makt i Tyskland.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂