En oljefyr av merket Buderus. Foto: Wusel007 / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Regjeringen i Tyskland planlegger å forby installasjon av nye systemer for oppvarming med olje og gass fra 2024, men ifølge en fersk meningsmåling er tyskere flest imot et slikt forbud, som er begrunnet med behovet for å nå «klimamålene».

En meningsmåling som opinionsinstituttet Forsa tidlig i mars har utført for RTL og ntv, viser nemlig at hele 79 prosent av de spurte er imot forbudet, som vil omfatte vanlig oljefyring – som allerede er forbudt i Norge. Kun 18 prosent er tilhenger av et slikt forbud.

Det overveldende flertallet er enig i at husholdningene selv bør få bestemme hva slags oppvarming de ønsker. Selv blant velgerne til De grønne er det et flertall i mot det planlagte forbudet (50–47).

En lignende skepsis gjør seg gjeldende i Tyskland når det gjelder EUs planlagte forbud mot salg av nye biler med forbrenningsmotor i 2035. I den samme målingen er det 68 prosent av de spurte som avviser et slikt forbud, også dette planlagt av «klimahensyn». 14 prosent støtter forbudet, mens 12 prosent ønsker et unntak for syntetisk drivstoff som også er «bærekraftig».

Det er nettopp dette siste forslaget som nylig fikk Tyskland til å signalisere motstand mot EUs generelle forbud mot biler med forbrenningsmotor. Prosessen for stadfestelse av dette forbudet står dermed i stampe.

Det at Tyskland dro i nødbremsen i siste liten, tyder vel så mye på at man har fått kalde føtter ved tanken på tapet av hundretusenvis av arbeidsplasser ved et forbud mot forbrenningsmotorer, enn på at Tyskland plutselig har fått sansen for syntetisk drivstoff, skriver Politico.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.