En Audi-limousine parkeres fremfor regjeringsbygningen i Berlin den 20. november 2019. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

Til tross for kalde føtter hos statsråder fra flere bilproduserende EU-land, som Tysklands finansminister Christian Lindner, har unionens klimaministre natt til onsdag samtykket til et forbud mot salg av biler med forbrenningsmotor fra 2035.

Vedtaket er et ledd i planene om å redusere utslippene av klimagasser med 55 prosent innen 2030, melder NTB-DPA-Ritzau.

Klimaministrene ble på et møte i Luxembourg natt til onsdag enige om å stanse salg av nye biler med forbrenningsmotor i 2035 og om å styrke det eksisterende kvotehandelssystemet som gjelder for industri og energi. Enigheten omfatter også høyere klimamål for alle medlemslandene i sektorer som landbruk, transport og byggebransjen.

Statsrådene er også enige om at EUs kvotesystem, som i dag dekker industri, energi og luftfart, skal utvides til å omfatte sjøfart. I tillegg vil de etablere et nytt kvotehandelssystem for veitransport og oppvarming av bygninger. Gratiskvoter til luftfart innenfor EU skal fjernes.

Enigheten mellom klimaministrene betyr ikke at saken er ferdig behandlet:

EU-parlamentet skal nå forhandle om et endelig kompromiss.

Det neste skrittet består i at EU-statene og EU-parlamentet forhandler sammen om et kompromiss, melder Die Welt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.