Drivstoffpumper ved en bensinstasjon i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

EU-ambassadørene har fredag formiddag igjen utsatt en avstemning om unionens planlagte forbud mot salg av nye biler med forbrennings­motor fra 2035. Avstemningen om forbudet er utsatt på ubestemt tid, skriver La Stampa.

Unionens svenske presidentskap har kunngjort at en planlagt avstemning i EU-rådet den 7. mars, der forbudet skulle stadfestes endelig, også blir utsatt til et senere rådsmøte, men uten å presisere når, opplyser den italienske avisen.

En avstemning mellom EU-ambassadørene var opprinnelig planlagt allerede onsdag denne uken, men ble i første omgang utsatt til fredag fordi det var langt fra sikkert at det ville oppnå det nødvendige flertallet.

Både Tyskland, Italia, Polen og Bulgaria hadde nemlig signalisert at de ikke ville stemme for, og i så fall ville land som representerer mindre enn de nødvendige 65 prosent av EUs befolkning ha støttet forbudet. Brussel vil for all del unngå risikoen for at forbudet havarerer på ydmykende vis allerede nå, siden dette også kan utløse en dominoeffekt på hele unionens klimapolitikk.

Det er høyst uvanlig at EU-lovgivning som har nådd frem til de siste fasene i behandlingen, ikke blir endelig vedtatt. Avstemninger som den mellom EU-ambassadørene og i EU-rådet er normalt å anse som rene og overraskelsesfrie formaliteter.

Bakgrunnen er en uenighet om saken internt i den tyske regjeringen som aldri er blitt endelig avklart. Det ventes derfor et betydelig diplomatisk press på Berlin om å skifte mening.

Motstanderne av EUs klimapolitikk øyner på sin side en sjanse til å trenere unionens storslagne klimaplaner, fremfor alt pakken kalt «Fit for 55», som tar sikte på å redusere EUs utslipp av klimagasser i første omgang med 55 prosent innen 2030.

Dersom hele prosessen med forbrenningsmotorene må begynne helt på nytt, og ikke bare kan fikses på i siste liten, reiser det spørsmål om hvorvidt behandlingen av saken blir ferdig før neste valg til EU-parlamentet i juni 2024.

Flertallet for gjennomgripende klimavedtak i EU-parlamentet har avtatt med tiden, og ved neste korsvei vil sammensetningen av parlamentet kunne gjenspeile en stemning i Europa der folk blir mer skeptiske til radikale kutt i utslippene av klimagasser.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.