Giorgia Meloni. Stillbilde: Fratelli d’Italia / YouTube.

Det finnes ikke viten­skapelig grunnlag for å snakke om noen klimakrise som følge av menneskelige utslipp, skriver åtte italienske professorer tilhørende den klima­viten­skapelige og -politiske tenketanken Climate Intelligence (CLINTEL) i et brev til Italias stats­minister Giorgia Meloni.

De som hevder noe slikt, unngår reell vitenskapelig konfrontasjon om saken, heter det i brevet, som er omtalt av det italienske nyhetsbyrået Adnkronos,

Under enhver omstendighet ville det å eliminere alle utslipp av klimagasser i Italia eller sågar i hele EU ikke forandre noe på det antatte problemet, fordi landet og unionen slipper ut synkende andeler på henholdsvis 0,9 prosent og 9 prosent av verdens klimagasser, samtidig som Kina og India står for til sammen 40 prosent og øker sine utslipp radikalt, fortsetter brevet.

Til tross for sin verbale støtte til reduksjon i klimagasser, har de to asiatiske kolossene økt sine utslipp med over 350 prosent siden 1990, anfører de åtte professorene.

Hvis vi fortsetter med politikken for radikale utslippskutt, vil et slikt «eksempel» fra Italias og EUs side ikke medføre annet enn økt fattigdom i den italienske og den europeiske befolkningen, mens land som avstår fra utslippskutt, vil bli rikere – uten at det gir noen som helst kollektive fordeler for verden, heter det videre i henvendelsen til Meloni.

Italia må la sin stemme bli hørt i EU på dette punktet, lyder professorenes formaning til den italienske statsministeren.

Undertegnerne av brevet er professor emeritus i geologi ved universitetet i Chieti-Pescara Uberto Crescenti – som også er leder for CLINTEL i Italia, professor i geologi ved La Sapienza-universitetet i Roma Alberto Prestininzi, professor i kjemisk fysikk Franco Battaglia ved universitetet i Modena, professor emeritus i energiøkonomi ved universitetet i Chieti-Pescara Mario Giaccio, professor i fysisk geografi og geomorfologi ved universitetet i Chieti-Pescara Enrico Miccadei, professor i seismologi ved universitetet i Trieste Giuliano Panza, professor i atmosfærefysikk ved universitetet i Ferrara Franco Prodi og professor i atmosfærefysikk og oseanografi ved Federico II-universitetet i Napoli Nicola Scafetta.

Regjeringen Meloni har flere ganger signalisert større pragmatisme i klimapolitikken enn sine forgjengere, og statsministeren har selv understreket behovet for menneskelige hensyn, dog uten å konfrontere klimaideologien direkte eller utfordrende.

Det er likevel liten tvil om at Italias regjering forsøker å tøyle klimapolitikken, og den som har kommet nærmest det å avfeie klimaideologien, er utenriksminister Antonio Tajani, som i fjor høst sa at «jeg tror ikke på pavinne Greta Thunberg».

Italias skepsis til EUs planlagte forbud mot biler med forbrenningsmotor fra 2035 må også ses i lys av den sittende regjeringens mindre ideologiske syn på saken.

 

– Klimaet er ikke godt forstått, og det kan ikke styres

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.