Dyp uenighet om Gaza-krigen preget møtet mellom Tysklands statsminister Olaf Scholz og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Berlin.

Erdogan kom fredag til Berlin på sitt første Tyskland-besøk på nesten fire år.

Noe langvarig opphold var det ikke snakk om, og Erdogan skulle forlate landet samme kveld.

Svært ulike syn på Gaza-krigen preget en felles pressekonferanse i forkant av samtalene. Scholz understreket at Israel må ha mulighet til å forsvare seg, mens Erdogan minnet om at mange tusen palestinere er blitt drept.

– Det finnes omtrent ikke noe sted som heter Gaza lenger. Alt er blitt ødelagt, sa den tyrkiske presidenten, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Ingen hemmelighet

Erdogan sa også at å «skyte på sykehus og drepe barn» ikke står i jødenes hellige skrifter.

Tidligere har han kalt Israel en terrorstat og Hamas en frigjøringsorganisasjon.

– Herr president, det er ingen hemmelighet at vi har svært ulike syn på konflikten, sa Scholz før han skulle spise middag med Erdogan.

– Det er nettopp derfor våre samtaler er viktige. Særlig i vanskelige stunder trenger vi direkte dialog.

Erdogan hevdet at «de som føler de står i gjeld til Israel» ikke kan snakke fritt – og antydet dermed at holocaust er årsaken til at Tyskland i dag støtter Israel.

Rett til å eksistere

Ved ankomsten i Berlin ble Erdogan møtt av et protestbanner med teksten «Ingen rød løper til islamisten Erdogan».

På Bellevue-slottet ble Erdogan tatt imot av Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. De to presidentene håndhilste, men ingen av dem smilte.

I samtalene med Erdogan framhevet Steinmeier Israels rett til å eksistere og forsvare seg selv, ifølge en talsperson for den tyske presidenten.

I tillegg til at Erdogan og tyske myndigheter har svært ulike syn på Gaza-krigen, har de høyst forskjellige forhold til Russland.

De to Nato-allierte landene har likevel flere grunner til å gjennomføre besøket. Den tyrkiske presidenten står overfor et viktig lokalvalg i mars neste år og håper på drahjelp fra allierte. Bedre tilgang til EUs indre marked og liberalisering av visumregler kan bidra til å øke støtten i viktige velgergrupper.

I tillegg håper Erdogan at Tyskland skal godkjenne tyrkiske kjøp av kampflyet Eurofighter.

Migrasjon og Nato

Tyrkia spiller en sentral rolle i håndteringen av flyktningstrømmen til Europa. Dette er et viktig spørsmål for Olaf Scholz, som leder en sårbar regjeringskoalisjon. Tyskland har tatt imot svært mange flyktninger og merker nå hvilken effekt dette har på velferdsstaten.

Tysk-tyrkerne er den største innvandrergruppen i Tyskland, og omtrent tre millioner mennesker i Tyskland har tyrkisk bakgrunn.

Erdogans besøk finner sted dagen etter at Tyrkias nasjonalforsamling utsatte behandlingen av Sveriges Nato-søknad. Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ikke har ratifisert den svenske søknaden.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også