Faren for regjeringskrise i Tyskland ser ut til å være over for denne gang, etter at Angela Merkel og Horst Seehofer tilsynelatende kom frem til enighet.

Etter en bitter strid som truet med å velte Merkels regjering, ble de to blant annet enige om at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, på grensa mellom Tyskland og Østerrike. Derfra skal de sendes direkte tilbake dit de er registrert.

– Vi har kommet fram til enighet, sa Seehofer, som også kunngjorde at han dermed fortsetter som innenriksminister i Merkels koalisjonsregjering. Da hadde han sittet flere timer i forhandlinger med Merkel.

– Det er virkelig et godt kompromiss, sier Merkel etter krisemøtene som kunne ha endt med at regjeringskoalisjonen brøt sammen. (NTB)

Men djevelen ligger i detaljene. Vi har ennå ikke fått vite om nye land har gått med på å huse mottakssentre.

Ett skal altså bygges på grensen mellom Tyskland og Østerrike.

Seehofer sa ingenting til pressen da han kom til møtet med Merkel mandag, men tidligere sa han til avisa Süddeutsche Zeitung at han var presset inn i en uholdbar situasjon.

– Jeg vil ikke la meg sparke av en statsminister som kun er statsminister på grunn av meg, sa han, tydeligvis med referanse til CSUs gode valgresultat i Bayern. (NTB)

CSU er splittet. Delstatsministeren  viste ingen forståelse for at Seehofer truet med å trekke seg.

Fra SPD får Seehofer ingen forståelse.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitrer Gabriel. (NTB)

Kanskje Frau Merkel har kjøpt seg noen måneder til i statsministerstolen. Kanskje håper hun på at vinden vil snu. Men Bayern går til delstatsvalg i oktober. Det kan by på overraskelser.

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.