CDU-leder Friedrich Merz under et møte i Forbundsdagen i Berlin den 5. juli 2023. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA via AP / NTB.

Under Friedrich Merz’ ledelse kommer det andre toner fra CDU: Sharia hører ikke hjemme i Tyskland, men muslimer som deler våre verdier gjør det, heter det i utkastet til nytt partiprogram.

Strengere innvandrings­politikk, fremhevelse av Israels rett til å eksistere og forpliktelse til en «ledende kultur» (Leitkultur) i det nye prinsipprogrammet vitner om at tiden for multi­kulturalisme er forbi i Tysklands største parti.

Programutkastet forkynner videre at kampen mot hat, vold og ekstremisme også omfatter dem som etterstreber en islamistisk orden, skriver Die Welt.

«Sharia hører ikke hjemme i Tyskland», heter det. Og videre: «Muslimer som deler våre verdier, hører hjemme i Tyskland.» Med det tar CDU avstand fra en setning fra Tysklands daværende president Christian Wulff (CDU), som i 2010 sa: «Nå hører også islam hjemme i Tyskland».

Det er ikke første gang det kommer tegn til kulturkamp fra unions­partiene. I 2018 sa påtroppende innenriks­minister Horst Seehofer (CSU) at «islam hører ikke hjemme i Tyskland». Daværende statsminister Angela Merkel (CDU) motsa ham, men 76 prosent støttet uttalelsen fra Seehofer i en meningsmåling.

Organisert islam i Tyskland er ikke begeistret for CDUs nye programutkast. «Ekskluderende» og «avskrift fra AfD», heter det hos Zentralrat der Muslime in Deutschland, som ledes av Aiman Mazyek.

«Slike uttalelser gjør det vanskeligere for muslimer å identifisere seg med Tyskland», sier Burhan Keisci, leder for Islamrat für die Bundesrepublik Deutschland.

Men dreiningen CDU har gjort siden Merz overtok, synes å ha støtte i partiet. «Bare de som bekjenner seg til vår ledende kultur, kan integrere seg og bli tyske statsborgere», sier lederen for den kristelig-demokratiske arbeidstaker­organisasjonen CDA, ifølge Die Welt.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.