Sikkerhetsstyrker i den libyske byen Tobruk kom tidligere denne måneden over 287 illegale egyptiske migranter i en lagerbygning disponert av menneskesmuglere. Libyske myndigheter har sendt dem tilbake til Egypt.

Tobruk er en havneby på Libyas østlige middelhavskyst, nær grensen til Egypt med en befolkning på 120 000 (anslag 2011).

Mange av de 287 egypterne var barn og mindreårige tenåringer. 

Gutten på bildet under med mørke ringer rundt øynene, heter Cyril Shenouda. Han hevder å være født i 2008 – altså 14 år gammel om det stemmer. Han har ikke pass.

Cyril Shenouda

Den gutten som oppga lavest alder av de 287, var tolv år gamle Ziyad Adawy. 

Cyril og Ziyad er kristne og kommer fra Assuit, et av de største sentrene for koptisk kristne i Egypt. Han og «resten av guttene» forlot Egypt for å finne seg arbeid og fordi «ingen spør om skolen». 

Cyril ville ikke bli igjen når alle vennene fra gata reiste til Italia. Hvor mye faren betalte for reisen vet han ikke, men familien hadde solgt et stykke land for å skaffe penger til turen som altså endte i et lagerbygg i et boligområde i Tobruk.

Gjennomsnittlig «billettpris» ligger ifølge International Organization for Migration på 882 amerikanske dollar (januar 2022).

I Tobruk  ble guttene slått og mishandlet av menneskesmuglerne. De fikk ett stykke brød om morgenen og ett nytt til kvelds. De hadde ikke tilgang til sanitære fasiliteter. Reisen er litt russisk rulett: Noen blir offer for menneskehandel og moderne slaveri, andre for prostitusjon og narkotikasmugling, men veldig mange kommer etterhvert nogenlunde bra ut av det.

I Assuit hvor Cyril og Ziyad kommer fra, finner vi Egypts høyeste fattigdomsrate og høyeste fruktbarhetsrate. Foreldre sender sine guttebarn på en liv eller død-reise over Middelhavet fordi de vet at EU ikke returnerer mindreårige. Blir de ikke tatt og klarer reisen, vil de ifølge foreldrenes logikk få bedre muligheter i Europa – og som de har sett at andres barn gjør, sende euro tilbake.

Hele landsbyer er tømt for unge menn. Tutun er kjent som «lille Italia» fordi 12.000 av 50.000 mennesker har bodd og jobbet i Italia siden Hosni Mubaraks dager. De vender tilbake med euro, kjøper land og bygger høye hus – hvilket oppmuntrer andre til å sende guttene sine til Italia – lovlig eller ikke.

Mohamed A. forklarer:

– Mange av landsbyens unge kommer tilbake og åpner forretning, mange gir butikkene navn på italienske byer. At noen mister barna sine skremmer ikke andre foreldre fra å sende sine til Italia. De siste årene har mange unge mennesker reist på turistvisum og de returnerer ikke før de får opphold gjennom ekteskap eller klarer å legalisere oppholdet på annet vis.

Ikke alle er begeistret for utvandringen. Nabila M.:

– Vi lærer barna våre ærlighet, tålmodighet og å være tilfreds, men ulovlig innvandring i andre land går mot alt dette og foreldrene lever i konstant frykt mens de unge oppholder seg illegalt i fremmede land. 

Tilbake til Egypt med uforrettet sak.

Det er totalt 510.000 egyptere i Europa. Nesten halvparten av dem, 210.000, bor i Italia. 3.935 egyptere ble satt i land i Italia mellom 1. januar og 13. juni 2022. 

Egypterne i Italia er generelt muslimer. Det ble i 2011 anslått at det var mellom 20.000 og 25.000 koptiske kristne i Italia og de bor hovedsakelig i Milano-området.

Egyptiske statsborgere har stått for omtrent én av fem ilandstigninger i Italia så langt i 2022. 79 prosent av dem er voksne menn. Én av fem er enslige barn.

Ifølge data fra International Organization for Migration ventet 117.156 egyptiske migranter på videretransport i Libya mellom desember 2021 og januar 2022.

EU-kommisjonen har bevilget 80 millioner euro til egyptiske myndigheter 2022–2023 for «søk, redning og grenseovervåkning ved land- og sjøgrenser».

Det er ingen fare for at Egypt skal tømmes for mennesker. Befolkningsveksten peker mot dobling fra 100 til 200 millioner og det sier seg selv at trykket nordover vil vokse jo større diasporaen i Europa blir. Europa blir gradvis preget av Midtøstens kultur.

 

 

Kjøp «Klanen» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.