Det har vært mye styr rundt den nye dokumentaren om Kleopatra, fordi hovedrolleinnhaveren er svart.

Netflix har sågar blitt saksøkt før dokumentaren har kommet ut, på det grunnlag at den er misvisende og vil «utslette egyptisk identitet samt forfalske og forvrenge Egypts historie».

Men hva er egentlig egyptisk kultur?

Så sent som ca. 650 etter Kristi fødsel var koptisk fremdeles både egypternes talemål og skriftspråk. I dag er det som kjent kun arabisk, selv om rundt 5 prosent av befolkningen i Egypt er kristne koptere.

Arabiske hærførere overfalt og okkuperte Egypt i 641, og landet ble deretter gradvis islamisert. De kristne – og den koptiske kirken – ble tilsvarende svekket, og kopterne ble kategorisert som dhimmi av muslimene.

Det er verdt å merke seg at Egypt så tidlig som på 300-tallet hadde blitt en av de første nasjonene i verden til å oversette Ny-testamentlige skrifter (som var skrevet på gresk, datidens «verdensspråk». Det nye testamentet som helhet ble ikke kanonisert før mot slutten av 300-tallet til eget skriftspråk, det vil si koptisk (som altså er en videreføring av gammelegyptisk).

Kristendommen var allerede på dette tidspunkt som statsreligion å regne i Egypt. Araberne angrep altså en kristen stat. I dag er det sannsynligvis godt under 10 % av Egypts befolkning som regner seg som kristne. Islam dominerer nå totalt denne tidligere overveiende kristne nasjonen, og det koptiske språk har lidd samme skjebne som latinsk

Koptisk anvendes i dag kun som det liturgiske språket i koptiske kirker.

Til tross for at Egypt altså var en kristen nasjon i sin tid, er all misjon rettet mot muslimer forbudt i dagens Egypt, mens muslimsk misjon rettet mot kopterne er tillatt.

Det er slett ikke utenkelig at noe tilsvarende kan skje i Norge og Europa, dersom islamiseringen fortsetter i samme tempo som nå.

Hvorfor bryr den overveiende muslimske/arabiske befolkningen i Egypt seg om at en sort kvinne spiller Kleopatra? Mange egyptere er jo ikke etterkommere av faraoene rent genetisk, og er vel neppe spesielt opptatt av egyptisk historie (snarere tvert imot, når man ser hvordan kopterne – de opprinnelige egypterne – blir behandlet).

Regissøren for Netflix-dokumentaren «Queen Cleopatra» innrømmer politisk motivasjon bak svart hovedrolle­innhaver

Kan dette rett og slett dreie seg om klassisk rasisme?

Islam hadde jo sitt utspring fra araberne på den arabiske halvøy. Som kjent bedrev muslimene slavehold i stor stil, hele veien fra Muhammeds tid (han holdt selv kvinnelige sex-slaver) til nærmere vår tid, det vil si til det Ottomanske rikets undergang på begynnelsen av 1900-tallet.

Også europeere, inklusive nordmenn, ble tatt til slaver av muslimene, men det store flertallet slaver ble hentet fra det afrikanske kontinent (først og fremst sub-Sahara).

Som kjent er det få etterkommere av de millioner av sorte afrikanere som slavet for muslimene (stort sett fikk de ikke anledning til å stifte familie slik som f.eks. slavene i både Nord- og Sør-Amerika).

Man kan fort få et inntrykk av at den muslimske befolkning i Midtøsten, men også i andre muslimske land som f.eks. Pakistan, ser ned på sorte afrikanere. Islamsk teologi er jo dessuten gjennomsyret av menneskefiendtlig retorikk gjennom sin hierarkiske gruppering av mennesker; muslimer på toppen, deretter kristne og jøder (altså de tre Abrahamittiske religioner øverst), og med alle andre religioner og livssyn nederst på rangstigen.

Egypts muslimer ønsker kanskje ikke å bli «besudlet» med referanser til sorte afrikanere?

Egypts sanne historie vis a vis den omskrevne og forfalskede: Kopterne er de eneste som har skjellig grunn til å sørge over tapt historie. Det er med andre ord Egypts muslimske befolkning som selv har «utslettet egyptisk identitet og forfalsket og forvrengt Egypts historie».

Tvangskonvertering av den kristne minoriteten i Egypt ser ut til å vokse i omfang, og rammer hovedsakelig koptiske kvinner. Men myndighetene virker lite villige til å ta grep.

Kanskje er det på sin plass å stille spørsmål ved hvor norske muslimers støtte til Egypts ur-befolkning er, altså de kristne kopterne?

For er det ikke slik at muslimer i Norge er helt lik kristne nordmenn og europeere generelt, altså at de jobber for menneskerettigheter over hele kloden?

Dette er virkelig et tema norsk-egyptiske Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid – en av de to gutta i hip-hop duoen Karpe – burde engasjert seg i.

Magdi uttalte for øvrig nylig følgende under den TV-overførte Spellemannprisen i regi av NRK:

– Det er noen sinnsyke historier og noen sykt, sykt sterke mennesker som kom hit og la grunnlaget for det multikulturelle Norge vi er i dag.

Det er heller ikke bare i Egypt de kristne sliter, noe av det samme kan sies om Algerie for eksempel, fordi alle Middelhavslandene var kristne stater før muslimene angrep dem på midten av 600-tallet.
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.