Lampedusa opplever en invasjon, skrev Erling Marthinsen på Document:

– På to døgn skal rundt 7000 migranter ha ankommet øya. Antall beboere på Lampedusa er rundt 6000, noe som beskriver de katastrofale konsekvensene.

Er det historien som gjentar seg? Selv om det var andre omstendigheter, ble øya invadert av muslimske barbareskpirater i 1553. Det endte også med katastrofale konsekvenser. Det gjorde også den sjelden omtalte muslimske slavehandelen som varte i 1300 år.

En kort historie om Lampedusa

Lampedusa er en italiensk øy i Middelhavet i regionen Sicilia og har et areal på 20 kvadratkilometer og rundt 6000 innbyggere.

Nærheten til Tunisia og Libya har ført til at Lampedusa har blitt en viktig transitthavn for flyktninger og migranter fra Afrika og Asia på vei til Europa.

Historisk sett var Lampedusa et landingssted og en maritim base for oldtidens fønikere, grekere og romere.

I 812 ble øya plyndret av sarasenere under den arabisk-bysantinske krigen. Sarasenere på den tiden var muslimer fra Sinaihalvøya og den syrisk-arabiske ørkenen. Navnet saransener (Saracens) ble brukt om muslimer generelt, også tyrkere.

Ved slutten av middelalderen (476–1453) gikk Lampedusa inn i union med kongeriket Sicilia.

Those who do not learn history are doomed to repeat it

I 1553 raidet barbareskpiratene fra Nord Afrika Lampedusa under kommando av Det osmanske riket og fraktet 1000 fanger til slaveri. Som et resultat av piratangrepet ble øya ubebodd.

Barbareskpiratene var hovedsakelig muslimer fra Barbareskstatene Tunisia, Marokko og Algerie. Piratene drev utstrakt sjørøveri i farvannene fra Den engelske kanal til kysten utenfor det sørlige Spania og i det vestlige Middelhavet, men gjennomførte også raid langs kystbyene i Italia, Frankrike, Spania, Portugal, England, Nederland og så langt unna som Island, og fanget menn, kvinner og barn.

Ved noen anledninger ble bosetninger som Baltimore, Irland forlatt etter raidet, og ble først gjenbosatt mange år senere. Mellom 1609 og 1616 tapte England 466 handelsskip som følge av piratenes angrep.

Om natten ble slavene satt i fengsler kalt bagnios som ofte var varme og overfylte. Bagnios hadde kapeller, sykehus, butikker og barer drevet av fanger. Selv om forholdene i bagnios var tøffe, var det bedre enn de som måtte utføre hardt manuelt arbeid til sjøs. Slavene kom sjelden ut av byssa, og bodde der i årevis.

Slavene som rodde ble lenket fast der de satt, og fikk aldri slippe unna. Søvn var begrenset, og spising, avføring og vannlating skjedde ved setet de ble lenket til. Det var vanligvis fem eller seks roere på hver åre og tilsynsmenn gikk frem og tilbake og pisket slaver som ikke jobbet hardt nok.

Ifølge historiker Robert Davis ble mellom 1 million og 1,25 millioner europeere tatt til fange av piratene og solgt som slaver i Nord-Afrika og Det osmanske riket mellom 1500- og 1800-tallet.

Andre historikere har utfordret Davis’ tall. Selv sier han at hans tall er basert på beretninger fra 35 000 europeiske kristne slaver fra Barbareskstatene Tunisia, Marokko og Algerie.

Forgotten slavery: The Arab-Muslim Slave Trade

Men det var ikke bare europeere som ble holdt som slaver av muslimer. Mens det er søkelys på USAs fortid med slaver, drev arabernes slavehandel i 1300 år. Millioner av svarte afrikanere fra Vest-Asia, Nord-Afrika og Sørøst-Afrika var offer for den arabiske slavehandelen.

I dag er det vanskelig å finne tall hvor lenge slavehandelen i USA varte. Vi har i årevis blitt fortalt at det var  200 år, men Google vil fortelle oss en annen historie og avleder oss med 1619 Project og historier om at slaveriet fortsetter.

Nettsiden Exactly How Long forteller oss at det rette svaret er 243 år. Vi tror dem. Ikke noe å være stolt av – men 1300 år?

Stone Town, Zanzibar – 24 September, 2013: African slave in Zanzibar. Slavery monument with sculptures and chains near the former slave trade place in Stone town. Photo: Shutterstock by Sevde Sevan, Tanzania.

«Den glemte slavehandelen», skrev Bob Koigi på nettsiden til Fair Planet for noen år siden. Han er journalist fra Kenya.

En forkortet oversatt versjon av hva Koigi skriver følger. Den engelske versjonen kan leses her:

Gjennom årene har globalt fokus om slaveri konsentrert seg om den transatlantiske slavehandelen som involverte amerikanske og europeiske kjøpmenn. En annen handel har imidlertid forblitt stort sett ignorert og er et tabubelagt emne.

(Se kommentar til slutt om Store norske leksikons hvitvasking og usannheter om arabernes slavehandel)

Koigi skriver videre:

Dette til tross for at den er en stor del av afrikansk historie som har hatt en enorm ødeleggende innvirkning på kontinentet, dets generasjoner og folkets livsstil.

Tidenes lengste slavehandel, også kjent som Trans-Sahara-handelen eller østlig slavehandel, varte i mer enn 1300 år. Den tok millioner av afrikanere bort fra kontinentet for å jobbe i fremmede land i de mest umenneskelige forhold.

Forskere har døpt det til Veiled Genocide, et tilslørt folkemord. Mens offisielle tall om antallet slaver eid av muslimer gjennom årene er omstridt, anslår de fleste forskere at det var rundt ni millioner.

Wikipedia er tallet 11,5 til 15 millioner. Norges SNLs tall er 1,5 millioner.

Koigi skriver videre:

Arabere favoriserte sexslaver 

I et utdrag fra boken «The Veiled Genocide» skriver den fransk-senegalesiske forfatter og antropolog Tidiane N’Diaye at araberne raidet Afrika sør for Sahara i tretten århundrer uten avbrudd.

Arabiske kjøpmenn og mellommenn kjøpte svarte slaver på markedet i Zanzibar som jobbet på plantasjene deres i utlandet. Slaver fra så langt unna som Sudan, Etiopia og Somalia ble fraktet gjennom Det indiske hav til Persiabukta eller den arabiske halvøy hvor de arbeidet i Oman, Iran, Saudi-Arabia og Irak.

Afrikanske muslimer ble imidlertid aldri tatt til fange som slaver på grunn av deres islamske tro.

Anslagsvis 50 prosent av alle slaver døde av sykdommer, sult og tørst under reisen som kunne ta opptil tre måneder.

Mens europeiske kjøpmenn var interessert i sterke unge menn som arbeidere på gårdene sine, var araberne mer fokusert på konkubinat (elskerinner), og fanget kvinner og jenter som ble omgjort til sexslaver mens de bodde i harem.

Så høy var etterspørselen at kjøpmennene ville doble prisen på kvinnelige slaver, som førte til at flere kvinner enn menn ble tatt til fange.

Mannlige svarte slaver ble kastrert

Mannlige slaver jobbet eller holdt vakter ved haremene. For å sikre at de aldri reproduserte seg, ble mennene og guttene kastrert og gjort til evnukker i en brutal operasjon der flertallet mistet livet i prosessen.

Historiker Liberty Mukomo, en foreleser ved University of Nairobi Institute of Diplomacy and International Studies skrev følgende:

«Praksisen med kastrering av svarte mannlige slaver på den mest umenneskelige måten endret en hel generasjon ettersom disse mennene ikke kunne reprodusere seg. De arabiske mestrene fikk barn med de svarte kvinnelige slavene, og som forklarer dagens svarte arabere som fortsatt er fanget i historien. Denne forferdelige opplevelsen gjorde at menn som overlevde begikk selvmord.»

Selv da Europa avskaffet den afrikanske slavehandelen for hundrevis av år siden og USA offisielt avsluttet den i 1865, fortsatte arabiske land. Et flertall avsluttet ikke slaveriet før sent på 1900-tallet. I Malawi ble slaveri offisielt kriminalisert i 2007.

Historiker Liberty Mukomo skriver at selv om resten av verden innså skaden slaveriet gjorde på et helt kontinent og avskaffet det, protesterte araberne. Det tok mye internasjonal forhandling og opprør fra elevene for å få slutt på det.

Mukomo mener at arabernes slavehandel var verre enn den transatlantiske. Graden og intensiteten av Arabernes slavehandel endret hele det sosiale, reproduktive og økonomiske livet til svarte mennesker som gjorde det mer brutalt og smertefullt enn det transatlantiske.

Et kapell dedikert til Jomfru Maria

På slutten av 1700-tallet stiftet Johannitterordenen et lite samfunn på Lampedusa, som inkluderte et kapell dedikert til Jomfru Maria. Dette ble bemannet av en prest og seks maltesiske menn, som ofte handlet med pirater.

En struktur kjent som marabuto, sannsynligvis et mausoleum til minne om et medlem av marabouts – en muslimsk religiøs lærd – eksisterte også på øya på denne tiden, og den ble besøkt av mange hengivne muslimer.

That was then, this is now. 

SNLs hvitvasking av muslimers slavehandel

Store norske leksikon har praktisk talt omskrevet historien om muslimers slavehandel. Det er stort søkelys på USAs historie og den transatlantiske slavehandelen. Vi blir fortalt at det germanske folket eide slaver og treller, mens de utelater at muslimenes brutale slavehandel varte i mer enn 1300 år.

Helt nede på siden under kapitlet «avskaffelsen av slaveriet» skriver SNL:

Den arabiske dominerte slavehandelen i Øst-Afrika var størst på 1800-tallet hvor cirka 1,5 millioner afrikanere ble tatt som slaver.

I det siste kapittelet som handler om religionenes syn på slaveri, skriver SNL at nesten ingen i det kristne Europa og Amerika tok avstand fra slavehandelen før annen halvdel av 1700-tallet:

Man forsvarte gjerne slaveriet med at slavene allerede var slaver når europeerne og amerikanerne overtok dem, og at de fikk bedre vilkår på for eksempel en amerikansk plantasje enn de ville få i Afrika.

Helt til slutt presterer faktisk SNL å beskrive slaveri i den islamske verden med positive ordlag:

I den islamske verden benyttet man slaver først og fremst som tjenere i velstående hjem, ikke som arbeidskraft på plantasjer. I islamske samfunn i Asia og Afrika var slaveri en fremtredende institusjon.

Formelt kunne bare vantro gjøres til slaver. Slaveeierne foretrakk kvinner og barn, antakelig for at de var lettere å kontrollere og integrere. I den muslimske verden fortsatte slaveriet helt opp mot 1900-tallet.

Med slik historieforfalskning er det ikke rart vi er dømt til å gjenta den.

Hvorfor snakker ingen om den muslimske slavehandelen

Konservative Larry Elder, politisk kommentator og talk show host på The Larry Elder Show, basert I California, lurer på hvorfor de ikke underviser om den muslimske-arabiske slavehandelen. En venn av ham ville bytte til et befriende muslimsk navn fordi han ikke ville lenger ha navnet fra familiens slavehistorie i USA.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.