Illustrasjonsfoto: Afolabi Sotunde / REUTERS/ NTB scanpix

I Minerva skriver Geir Uthaug (69) om den betente debatten rundt vestlige monumenter og statuer, og han begynner med en erkjennelse av at samtlige europeiske små og store stater var med på den transatlantiske slavehandelen fra portugiserne i 1444 reiste med det første slaveskipet fra Guinea til Algarvekysten, der de ble solgt.

Men han dveler ikke i starten ved det faktum at slaveriets historie er langt eldre enn dette, og at slavehandelen på ingen måte er begrenset til den transatlantiske. Det kommer han tilbake til.

Uthaug understreker at da statuen over Edward Colston (1636–1721) ble reist i Bristol i 1895, var det ikke fordi han var delaktig i slavehandelen, men fordi han hadde gitt mange bidrag til byen. Han var en velgjører, skriver Uthaug.

Colston levde for lenge siden. Hvem var imot slavehandel rundt 1700? Ikke mange afrikanere eller arabere, i alle fall, vil jeg presisere. Av og til kan man få inntrykk av at hele verden var mot slavehold hele tida, bortsett fra europeere, som insisterte på å sin rett til å herje og herse med folk. Virkeligheten er jo snarere motsatt.

Vi har blitt så ahistoriske i vår tid at det gjør nesten gjør vondt. Løgner og halvsannheter passerer som innsikt.

Det er faktisk en av Englands store gaver til sivilisasjonen at landet gikk i bresjen for å forby slaveri, og satte ikke minst sin store sjømakt bak kravet.

At landet har statuer av personer fra en tid da omtrent alle tok slaveri som del av menneskelivets lodd, er a no brainer.

Uthaug nevner selve pionerer i kampen mot slaveri, William Wilberforce, “mannen som brukte sine krefter på kjempe mot slavehandelen og hvis innsats førte til at slavetransportene på alle britiske skip ble avskaffet etter parlamentsvedtak i 1807 og at slaveriet ble totalforbudt i hele det britiske imperiet i 1834”. Dette er omtrent 150 år før Saudi-Arabia kriminaliserte slavehold. Islam er vel den eneste av de større og levende religioner i dag som har en stifter som selv holdt slaver. Islam er som vi vet religionen NRK feiret med underholdningsprogrammet “Festen etter fasten”. Alt henger (ikke) sammen med alt. Historieløshet og inkonsekvens dominerer.

Tilbake til Uthaugs kronikk. Han syns det virkelig går for langt når en sønn skal svare for farens synder:

Men når den store reformatoren sir Robert Peel, som avskaffet dødsstraffen for over hundre forbrytelser, og som kjempet for å avskaffe kornlovene som bidro til å gi millioner brød, nå også skal granskes, da må man kanskje våge å si stopp en hal. Hva er grunnen til at han er suspekt? Jo, det er fordi hans far var tilhenger av slaveriet. Logikken er det ikke noe å si på. Det blir som om vi skulle fjerne Wergeland i Studenterlunden fordi hans far Nicolai stemte for jødeparagrafen på Eidsvoll i 1814. Her er det gamle ordtaket om at «fedrenes synder skal hjemsøkes på barna» fått en ny dimensjon. Her til lands er det startet en underskriftkampanje for å få fjernet statuer som skal være rasistiske. Det gjelder Tordenskiold, Christian Kvart og til og med Churchillstatuen på Lapsetorget. Det er langt fra en spøk. Her synes det som drivkreftene er dumskap og historieløshet i tospann.

Slavehandelen som i dag omtrent utelukkende henges på europeiske stater er også en tilsnikelse, ja, en historieforfalskning må man kunne si:

Slaveriet og slavetransportene var umenneskelige og grusomme. Men slaveri var hverken britenes eller andre europeeres oppfinnelse. Assyrerne, egypterne, romerne holdt slaver. Afrikanerne selv drev slavehold. Og slaveri praktiseres også i dag i mange former i mange land. Tripoli, Algerie, Tunis og Marokko var beryktet i århundrer, over en millioner hvite havnet i Nord-Afrika eller andre deler av Det osmanske riket som slaver etter sjørøverraid, ikke bare i Middelhavet men på den britiske kanalkysten og helt opp til Island. Danskekongen Christian IV hadde en egen kasse for å betale løsepenger til «røverstatene» for tilfangetatte dansker. Den mest berømte av alle de europeiske slavene var Miguel de Cervantes som ble kjøpt fri fra fangenskapet av familiemedlemmer. Det må være lov å nevne at selv ikke de europeiske slaveskipene ville hatt svarte slaver å transportere hvis ikke andre afrikanske stammer hadde tatt sine egne innbyggere til fange og solgte dem til europeerne.

Uthaug advarer mot en moralisme som blir totalitær:

Det er samme tankegang som preget Maos rødegardister som ville gjøre rent bord med de fire onder fra det gamle Kina. Det er også den tankegangen som gjorde bokbålene til Hitler mulige.

 

Å fjerne statuer og monumenter endrer ikke historien

 

Geir Uthaug er norsk forfatter, lyriker, gjendikter, kritiker og oversetter. Han har oversatt ca. 60 bøker med hovedvekt på skjønnlitteratur fra engelsk, deriblant mange gjendiktninger. Hovedverkene er biografiene Den kosmiske smie (2000) om William Blake, Et verdensdyp av frihet (2008) om Henrik Wergeland og Romantikkens Univers (2018). (Kilde: Wikipedia)

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.